Гърците първи излязоха от АМ ефира преди години, поне така са ми казвали познати. Сега, до колкото знам, всичко от там е пиратско. Обаче само в началото беше хаос, сега са бая организирани, излъчват повечето много технически адекватен сигнал. Глупендерите като цяло са с малка мощност, докато по-сериозните пирати излъчват до 15 киловата с високо качество и с хубави програми. Имам приятел грък, който си ги слуша редовно и е много доволен от програмата на по-мощните пирати, каза че е много смислена, аполитична, няма религия. Много народна музика, новини и понякога отрязаване на местни събития. Тъй като обхвата там е освободен официално от държавата, най-мощните са регистрирали ООД за да имат реклама и да се издържат от това, като разбира се плащат данъци. До колкото разбирам има и някакъв основен технически надзор и забрана за ползване на определени честоти, които се ползват от близки предаватели в чужбина с цел намаляване на интерференциите. Не мога съвсем да вдена как е там, бих се радвал някой светнат да разкаже повече.
Не съм сигурен, че в полицейска държава като нашата някога ще стане такова нещо. Не съм сигурен обаче, че някой ще хаби ресурси да наблюдава СВ и ДВ при това, че не носят пари, няма станции и няма финансов интерес. Ако някой у нас ще предава пиратски, по-добре да транслира програмата на БНР, а не да се опитва да се прави на радиоводещ. Много малко хора си дават и бегла сметка какво означава да правиш радио - колко знания, време, ресурси, отдаденост, култура и др. са нужни. Но пък и да се транслира БНР не е лоша идея, аз лично я одобрявам! Това е държавно санкциониран програмен материал, пък самото транслиране, ако отговаря на техническите изисквания, може да се възприеме като благотворителност. От вас съдържанието, от нас техниката и тока. Никой пръчка не може да ви каже, ако излъчвате с адекватна апаратура. Ше ви се репчи някой, че увеличавате обхвата на покритие на БНР? Надали. Това ще е жест към хората, които останаха в радиосянката на българската държава.