колега, голди, разбира се че те разбирам, не само за това, че трудни си ги убедил, а и как да е другояче като вече всички малко или много сме започнали да ставаме опитните мишки на прокарването на новия световен ред. Да се замислим само за 10-тина - 15 години колко се променихме, а за повече да не говорим. Но повече ме заболя, когато каза за дъщеря ти. Не знам колко е годишна, но това поведение при повечето млади е нормално. Аз съм почти на 25 и има хора на моята или по-малка възраст, с които просто нямам за какво да си говоря на каквато и да била тема, а смея да твърдя, че има и други разбообразни теми, с които съм запознат, но те не се интересуват от тях. С тези, с които излизаме и говорим не мога да говоря на технически теми, а би трябвало (уж), защото сме завършили, както и досега си го наричаме Техникума по Електротехника и електроника "Ленин" в Пловдив. И така остават само общите приказки, футбол, политика и т.н. докато пием по 1-2 ракии. И си мисля следното: Или ние остаряхме (не физически разбира се) за технологиите или те много избързаха. Както и в отношението си към родителите, което, ако не е обидно, ще е пренебрежително или колкото да не е без хич. Постояно излизат хора по телевизиите и говорят, че младите щели да изградят новият свят, когато си отиде всичко старо. Добре, може и да го изградят, но какъв ще е този свят - на новите поколения, старите мисля няма да имят място в него вече. Защото модернизации и оптимизации винаги е имало, и през СОЦ-а, и сега. Когато цвената телевизия е изместила черно-бялата, двете системи на излъчване са толкова съвместими, че както на черно-бял приемник може да се приема цветно изображение (естествено черно-бало), така и на цветен може да се приемат сигнали от предаватели, които излъчват само черно-бяла телезия. При стереото и моното е същото. При цифровизацията на телевизията например не е възможно да има такава съвместимост, освен с кутийката, наричаща се декодер за цифрова ефирна телевизия и струваща 50лв. Кой ще я смени на възрастните хора по селата, които са оставени на произвола на съдбата. Моят род е от село Смолча, което се намира на 15км от град Годеч, който пък се намира на 55км от София. Сами разбирате какво е месторазположението му. То е едно от няколкото погранични, невзети от Югославия след Ньойския договор населени места, а все още са си останали на територията на България. Та в това село не живеят кой-знае колко хора - 10-тина стара хора. Земите отдавна пустеят, хората си спомнат шума от тракторите, косачките и комбайните, и звукът, който разнасяше РПС Вакарел и РПС Драгоман на средни вълни. Телевизия има, само ако имаш сателитна чиния, понеже цифровите от Копитото и Телевизионната кула не се хващат изобщо и сега цифровият приемник не помага. Сега казват че единствено са се хващали Вакарелския на дълги вълни и двата на средни вълни - в Драгоман и Столник. Приемника е Веф-206. Преди няколко дена се обадих, за да чуя как са и как е положението, но там положението е такова, че за да искаш да говориш по телефон, трябва да се качиш на някое високо място, че да избие най-накрая мякоя GSM клетка и най-накрая да се осъществи разговор. Докато БТК съществуваше имаха стационарен телефон и връзка със "света". Дошли някакви от София и решили че е излишно за един телефонен пост в цялото село (откъдето цялото село звънеше 1-2 пъти в седмицата на роднини) да се полагат усилия и го закрили. Раздали им по един телефон на и им казали да си го ползват със здраве. Със здраве, очевидно ще е, защото при всяко обаждане ще поспортуват докато се качат на 100-тина метра връх, откъдето вече има някаква видимост. Сега като разбраха че и Вакарел ще се закрива просто усетих едно отчаяние у тях. Казват че и на средни вълни Видинския се чува горе-долу добре та това им е поне утехата.
Надявам се тази тирада да не е отегчила потребителите, но си мисля, ако в това селце Видинския се чува горе-долу добре, след като мястото, от което се излъчва - Грамада е на едни 100-тина километра и се чува не много, но все пак добре, какво да кажем за другите, още по-отдалечени от предавателя откъснати места, защото има такива на 700-800км права линия отдалеченост , където там въобще няма да се приема.
Най-добрата и разумна идея е, ако така и така бяха решили да махат предавателите по цяла България, поне да изчат един по един да си отидат старите хора, които и без това са им трън в очите, хората, на които говорят за DVBT телевизии, а те знаят само откъде се пуска Пионерчето или Вефа и Селената. И това им е връзката със света. България няма как вече да бъде покрита с предаватели на СВ и ДВ, това време безвъзвратно отмина и дано някой ден, някой властимащ, поеме наказание за това. Но поне 3-4 предавателя са нужни за да се позакърпи положението. Поне за хълмистите части на България се знае кои са. Предавателят във Видин е нужен, северозападна България е най-неразвития и застаряващ край на България, Вакарел е нужен - за западна България и Софийското поле та до Пловдив и Стара Загора. Стара Загора е нужен за централна и част от източна България, а при добра мощност би покрил и цяла източна България, даже трябва да излъчва периодично и радио Пловдив, и радио Стара Загора. Предаванията му се чуваха добре в Пловдивско. Предавателят в Шумен също би трябвало да остане, повече харесвах РПС Плевен, но той вече е история.