И аз съм много разочарован и възмутен от спирането на РПС Вакарел, понеже редовно го слушах, защото се приемаше с най-добро качество според мен. Радиото в работилницата ми винаги беше на 261kHz и когато на 1 януари го включих бях изненадан че имаше само ефирен шум, и понеже не бях чул, че предавателят е спрян реших че правят профилактика или сменят лампи. Уви не било така...
Пътувал съм доста из страната и почти навсякъде Хоризонт от Вакарел се приемаше с много добро качество, което не може да се каже за Видин, който въпреки 5 пъти по-голямата си мощност (първоначално 400kW) и много добрата антена, за мен не беше на ниво. Заради неподходящото си нахождение разбира се. Пълна глупост и липса на елементарна логика и усет е да мислиш, че с един не много мощен предавател, забит в най-северозападната точка на България ще можеш да обслужиш цялата страна. И не само това - явно човешката глупост наистина няма граници - сега пък от него започнаха да излъчват и на турски. Че то в Южна България едва-едва се приема, а тия искат и до Турция да стигне. Според мен РПС Вакарел трябва да стане основен предавателен център на България, и това за мен не е оптимален вариант, защото само един предавател не стига, а трябват най-малко 2, но при така създалите се условия, и това е някаква утеха. Мощността му трябва да се увеличи най-малко на 400kW, като за предпочитане е да не се използва транзисторният предавател от РПС Видин, по ред причини, като главната е че качеството на звука при него не е много добро, освен това не звучи като 400 (сега 200) киловатов предавател. Не знам поради каква причина, би трябвало специалистите да отговорят (ако ги има). Факт е че 200 киловатовия румънски предавател 153kHz Антена Сателор звучи потресаващо мощно на фона на 200 киловатовия Видински, дори и когато предаваше с 400 киловата. Подкрепям идеята за вдигане на шум по случая, макар и да не вярвам искрено, че в България някой ще се вслуша демократично в гласа на народа. Все пак ако направим нещо дори и малко, поне ще спим спокойно че сме опитали. Защото това е история и трябва да я съхраним. Доскоро смятах, че няма да дръзнат да спрат Вакарел, защото все пак обслужва София и околностите, освен товае първият в България, но явно за хората, командващи в БНР само материалните ценности имат значение, а не културните или историческите. Пиша това с болка на сърцето, изпитах я още когато разбрах че РПС Вакарел е изключен, боли ме и досега. Кога най-накрая ще се намери някой да поиска оставката на така наречения генерален директор на БНР, недоразумението Радослав Янкулов, който откакто е сложен на поста, стремглаво се е запътил да унищожи радиото преди то да навърши 80 години. Закри сумати предаватели, повечето от които са вече безвъзвратно унищожени, без да даде обяснение за това, още повече, съвсем нагло и безочливо се подиграва с "остарялата технология", нещо което може да прави само пълен профан, човек, който най-малкото не е за този пост и си мисли че знае всичко и че всичко започва и свършва с него. И никой не може да му потърси сметка. Селото на родителите ми се намира на 2км от сръбската граница, откъм София видимостта се нарушава минимум от 3 високи хълма и там българско радио на УКВ посмъртно не може да се приеме, само сръбски. Единствените български радиа, които се приемаха бяха 261kHz Вакарел, 828kHz Столник и 963kHz Драгоман (които също захриха). Телевизия също не се приема. Докато имаше аналогова телевизия, на един от хълмовете имаше ретранслатор (строен през социализма разбира се), който приемаше от София и обслужваше трите погранични села. Сега отдавна няма нищо, откраднато е. Каква цифровизация, какви 5лв, принудиха възрастните хора да дават по 20лв за булсаткоми и сателити за да чуят българска реч. Аз, като данъкоплатец и човек, който има право да слуша държавното радио, където и да се намира, съм напълно в правото си да кажа: ОСТАВКА, ЯНКУЛОВ, ВЪН ОТ БНР!