Това с фонда за тока беше много мило, но си давате сметка, че не е вариант. Вакарел има и други разходи, освен тока. Един високоволтов кондер там струва майка си и баща си. Предавателят се спира, защото не само че гълта 150 киловата ток за 70 киловата сигнал към антената, но и защото няма пари в ДВ. Рекламата от там не връща средства. Не печелят директно от ДВ и СВ. Третират ги като подаяние към слушателя. Да, в щатите има много СВ станции, но 95% от тях са с модерни и икономични предаватели. Вакарел е закърпван да бачка от малка група прекрасни специалисти с големи сърца и ниски заплати, на които съм благодарен до гроб. Няма да го спасим, нито кулата. Това са 200 тона висококачествен материал, сигурен съм, че вече някой си я е бройкал и чака търпеливо. А ако обявят, че ще консервират станцията, ще мине година, ще махнат охраната и пак ще си капне железцето в джобчето на въпросния.
Единствения път е да се махнат от обхватите. Нека остане някаква лицензия, нека следят с какво качество се предава и какво се предава. Аз нямам против, да ползвам музика без права и да предавам на мои разноски. Има начин да не ощетяваме никого.
Цаката е в диверсификацията - много предаватели с ниска мощност. Аз например бих вдигнал един киловат на КВ за да върна радио България в ефир. Зная, че мощността е смешна, но ако го направим 50 човека из страната, използвайки синхронизирани предаватели и аудио фийд от интернет, може да постигнем прекрасно качество на сигнала в европа. Че и по надалеч. Аз го предложих това с писмо, когато спряха РБ, но никой не ми отговори. Никой не отговори и на над 2800 имейла от целия свят получени в БНР, повечето на чужденци, които се чудеха защо е спряно това прекрасно радио.
Няма пари в това. Няма бърза печалба. Това е новата култура на меркантилност и липса на ценности. Ценностите бяха заменени от мода. Истината бе заменена от машинацията и манупулацията. Но както каза покойния Фреди Меркюри за радиото в "Radio GaGa" - So stick around cos we might miss you, when we grow tired of all this vision!
Все повече млади хора, от тези с акъла в главата и умните родители, колкото и да са малко, хвърлят поглед наоколо и назад. В тях е надеждата ни.