Иха! Първите няколко дни - никой! Викам си айде бе, никой ли няма да пише...
Междинен отчет, дето се казва, да направя.
1) Да навия две звездовидни бобини и ако са ми дошли от Китай две трафчета 1К:100К ще се пробвам да направя един DX детекторен приемник. - Трафчетата ОЩЕ ги няма, тия пощи ме убиват бавно и мъчително. Но пък си направих стойката за навиване, навих една красавица с литцендрат и после - запънах! В момента търся някакъв начин да укрепя навитите бобини без да е грозно и крехко. Имам няколко идеи, ще тествам тия дни.
2) Да си монтирам стойката за бормашината на балкона. - Стойката монтирах на бюрото в кабинета, че на балкона е бахър...
Закупих на магия за 50 лева от ОЛХ бормашина Sparky BUR-150E в много добър вид, стегнах я. Удивителното е, че е маде ин EU, т.е. преди китайската ера в Спарки. Много солидна.
3) Да започна финална работа по новия антенен тунер с диференциално-Т звено в кутия от ТЕС. Предварителните тестове тук показаха страхотни резултати. Трябва да ида до Комет да си взема една AD8307 и да изградя детектора на отразена мощност с нея. Имам да правя нов 24дБ-ов тандемен куплер за тунера, че предния е меко казано временен... - Работата върви МНОГО добре! Насочения отклонител е готов, от двата единични променливи кондензатора направих един диференциален (няма майтап!), сега работя върху детектора с 8307. Скоро ще има ъпдейти!
4) Да направя предварителни изчисления за 1кВат стъпало на 1.8МХц в клас Д с новите транзистори TPH3207WS от Transphorm - дебели добичета от GaN (галиев нитрид). Цената е страхотна - параметрите са просто УДИВИТЕЛНИ.
* 650v-cascode-gan-fet-tph3207w-20171130.pdf (1361.74 kB - свалено 11 пъти.) - Уау! Сметките изкараха 3936W пик при 200V захранващо в CMCD схема, същата като на 400W предавател. Скоро ще поръчам 2 броя, това са невероятни транзистори.
Ето една снимчица на симулация (с много реалистичен модел за транзисторите), без трансформация, директно в 50 ома - 8.87А ефективни в товара = 3936W!
5) Да направя по-обширни тестове с новата антенна инсталация с трафчетата. - Не съм сколасал, въпреки че снощи слушах сума време с Комсомолец-а радио Куба чистичко и ясно!
6) Да тествам една нова схемка на мъничък АМ предавател с феритна антенка. Ако е успешен ще разтръбя веднага. - Смотана е.
Ако някой се чуди как не качвам снимки, като по принцип не спирам да качвам - апарата най-накрая сдаде багажа! Оптиката е блокаж, чакам резервна и като я сменя ще наснимам всичко!