Привет, от сигурно 10 години не съм бил по форуми, но тази случайно намерена тема не мога да пропусна.
Подозирам че темата е започнала покрай моята дискета с "Игра и Математика" (и е наминала през Рашландия до автора на темата), която много исках да възстановя. Още като бях ученик и едно флопи дефектира и ми затри първите две пътечки, въпреки че уж не трябваше да може да записва отгоре. Малшанс. Иначе горе-долу това ще да ми е била може би втората лична дискета, и съответно на обратната страна (която всъщност е отгоре
) са купчини дребни БЕЙСИК програмчета с първите ми експерименти и забавления. Та има и този допълнителен носталгичен ефект. Това беше и единствената дискета, която не можах да прехвърля на имидж преди 20-на години.
Проблемът с първите две пътечки е че точно там е boot кодът, и както вече сте забелязали дискетата си има защита против копиране. Нищо чудно и някакво скрамблиране на данните да имаше, но тук вече не помня. Та шансовете да се разплете точно без boot кода не беше особено голям.
Тези пермутационни игри съм ги играл като ученик, и не са от най-лесните. За сметка на това при "решаване" има доста сполучливи музики за награда, отново с "Electric Duet" на Paul Lutus. Нямам спомен имаше ли картинка някаква или само финален текст - аз май повече ги играех заради музиката.
Можете да си представите, че след толкова десетилетки и нищожни шансове, възстановяването на този наистина оригинален БГ софтуер ми носи безкрайна радост.
А по принцип съм за запазването на миналото, като цяло.
Както сте забелязали, каталогът и VTOC-ът носят послания от създателите. Програмистите са от Пълдин бригадата - YGP може би ще се зарадва на спасеното отроче. И който не е играл неговия Тетрис все едно не е играл Тетрис.
Огромни благодарности на проф. Вакарелов за съдействието и оригиналната мотивация за книгата и софтуера, както и на всички от и извън форума за организацията и усилията.
Искам специално да поканя и почерпя обилно всички лица, помогнали за тази операция, хем и повод да се запознаем. Ако всички познавате Жоро Драмчев, може и него да хвана за организатор, но така или иначе говорим за малко на брой хора и трябва да е лесно. Ако случайно сте по няколко града, лично ще мина през всеки един.
Виждам че споменавате и лицето Георги Лефтеров - той и всички които не са достъпни тук са също задължително поканени.
Нека се съберем и отбележим тази малка победа, която за мен е всъщност много значима.
П.С. А някой успя ли да намери/сглоби имидж на БГ версията на Xonix на Орлин Шопов? Моята дискета точно там има кофти сектори, и на каквото съм попадал по нета пак е неработещо.