Ами избрах я поради липса на PCC88 (по-добре ECC), липса на ECC81 а тази я намерихме в мрежата на достъпна цена. Не е добър вариант както PCC88, но последната стана голям хит в аудиото, и в момента се намира трудно а цената е в небесата. Вярно е че усилването ще е по-ниско с тази лампа.
Относно напрежението катод-отопление - поне за ECC84 която е аналог на 6Н14П то данните са че при + на катода допустимото напрежение е 250 волта. При - на катода а + на отоплението тогава напрежението е 90 волта.
За еднаквостта на половинките няма притеснения - 1. не е 100% задължително изходното напрежение да е на половината от захранването 2. винаги в един балон са достатъчно еднакви - до сега не съм имал никакви проблеми от този характер и излизат приблизително 1/2 от захранването на изхода.
Относно това дали горния триод е генератор на ток или друго . Ясно е че от гледна точка на долния триод това отгоре е генератор на ток. От гледна точка на товара пък горната половинка е катоден повторител. Схемата се нарича SRPP (Shunt Regulated Push Pull) предоставя ниско изходно съпротивление и ниски изкривявания.
Относно тока на крайната - подбрал съм 48 милиампера, но в момента наистина при преоценка на нещата смятам че на трафовете от Пирин това ще им е много. Не че ще се опекат, просто максималната изходна неизкривена мощност ще е по-ниска. Наистина оптималния ток на тия трафове е по-малък при крайна в триоден режим. Тези дни ще преоразмеря катодния резистор на крайното стъпало, или ще видя дали съм заложил наистина тоя ток, или просто катодното напрежение е означено грешно. Действително симетричен клип ще се получи при по-нисък ток в триоден режим на крайната. А това че с по-нисък ток не свирел тоя траф, че нямал бас и т.н. това няма как да се съглася - не е така и Огнян го е слушал при мен на 25 милиампера и го хареса.
Мрежовия траф е важно да се каже че е от приемник с двутактно крайно стъпало - т.е. не е толкова маломощен и клякащ като от еднотактните. Вътрешното съпротивление на трансформатора е изчислено по dU/dI метода и после изправителите са симулирани. Така че стойностите на напреженията от захранването гарантирам че ще излязат точно такива при товар двата канала и във двата варианта - и с кенотрон, и с диоден изправител с RC филтър.
В заключение - ще пипнем режима на крайната лампа, може ако не стигне усилването да се наложи да сменим предусилвателната с 6Н23П, но да стискаме палци да стане с 14П че колегата няма да се радва сега да търси други лампи. Поздрави!