Хрумна ми да пусна една тема за нещо, което правих когато бях на около 13 - 15 години...
Майка ми много често забравяше, я котлон, я фурна включени, когато излизаше до магазин, или до някоя комшийка... И тъй като обикновено 10-те минути се превръщаха в 30 и повече, яденето, което приготвяше загаряше, защото забравяше да изключи въпросният уред /тогава нямаше бойлери, климатици, радиатори и др. подобни, мощни неща/...
Та тогава ми хрумна идеята да направя една сигнализация за включен уред, и лампичка да индикира за това /тогава за светодиоди никой не знаеше нищо, такова "животно" не съществуваше/...
Дойде ми мисълта да навия трансформатор с няколко намотки 4мм², които в зависимост от прозореца на "Ш"-образният пакет, бяха от 2 до 5. Другата намотка беше с тънък проводник, какъвто и да е, но да дава ток най-малко до към 200 - 500 мА.
Трансформатора го включих между входящият проводник към таблото и самото табло.
Най-трудното беше да се намери крушка за ниско напрежение, примерно 2,5V и малка консумация...
Та в зависимост от сърцевината пресмятах тези 2-5 намотки за какво напрежение отговаряха и също така колко намотки трябваше да има вторичната, за да свети крушката. Обикновено навивах доста повече. Вече знам, че така не може да се изчислява, но за времето и познанията ми, така разсъждавах...
Монтирах лампичката една педя над дръжката на външната врата и я свързах към вторичната на трансформатора. Оказа се, че заработи... Колкото по-мощен уред беше включен, толково по-силно светеше. Така майка ми не забравяше вече включен мощен уред.
Пиша го всичкото това, защото на някой може да му хрумне нещо в тази връзка... Понякога една дума отключва цели решения...