Който е пробвал да избута при соц-а ВИАС (сега УАСГ) със съветски калкулатор Електроника - ще оцени въпросните... От онези години си имам афинитет към калкулаторите и просто не мога да устоя, като мерна някой запазен между боклуците на битака. Пък и цените вече са символични - като се сетя, как с месеци съм събирал пари и съм търсил валута за да си купя читаво сметало...
Колегите ме убеждават, че сега калкулатор не ми трябва и едно приложение на смартфона върши същата работа - може и да са прави, но... смартфон нямам, а тези плочки с копчета и дисплейче просто ме кефят. И така, ето три екземпляра, "спасени" от битака срещу някакви символични (от порядъка на 2 - 5) левове:
От ляво на дясно:
1. Инженерен програмируем fx-4500p, за съжаление - без калъфчето, капачето или каквото там е имал... Ех, да го имах през далечната 1988-ма година...
2. Най-беден откъм изчислителни функции SG-12, но пък интересен с... игра. Освен това е доста запазен и си дойде с оригиналното калъфче. Моделът е 1983-та година.
3. Nай-старият от трите, LC-826 (1978 година), може би един от първите с течни кристали. Малко поодран - така го намерих.
И трите работят без грешка.
За инженерния съм си изтеглил ръководство и в свободните си часове го разучавам - доста е сложен.
Ето как изглеждат отзад:
Съответно, инженерния:
Този с играта:
И най-стария:
Вече е трудно да видиш "Made in Japan" на каквото и да е - всичко е Китай, Малайзия, Филипините, Тайван, Индонезия, Корея, по-рядко Сингапур... Но тук - истинска японска техника!