Айде аз ще опитам по- практически.
1.За осцилатора:
Падинговият кондензатор С81 трябва да се окъси.
С10 трябва да се извади.
2. За кръга на ВЧУ:
Падинговият С80 трябва да се окъси.
В паралел на тримера С11 трябва да се добави 5.6 Пф
Това е според разликите в схемите. Но схемите на двата приемника са доста различни, може и бобините да са различни. В такъв случай може да се наложи и промяна на бобините...
И аз ще кажа, че след тази преработка вероятно ще се получи приемник, който е изправен, но все едно никога не е бил настройван.
За настройването - с честотомер или на слух - има си ред.
Първо - настройката на осцилаторния кръг:
Настройва се с въртене на керната на бобината и тример-кондензатора. Идеята е честотата на осцилатора да покрие обхвата, или на слух - станциите да си дойдат на местата. За покриването на обхвата - в ляво 87.5-10.7, в дясно - 108.5-10.7. Не че не може да е +10.7, но не ми се вярва да се получи така с тези елементи. Честотата може да се измери с честотомер или примерно с осцилоскоп, който показва честотата на дисплея си. Сигналът на осцилатора се наблюдава или мери се на колектора на смесителя!!!
Ако се прави на слух, трябва станциите да си дойдат на местата. То места няма, но ако си представим една въображаема скала разграфена от 88 д0 108, станциите в краищата на обхвата трябва да си дойдат на въображаемите места.
Без значение с уред или на слух, въртенето на бобината води до местене на целия обхват наляво/надясно, а въртенето на кондензатора - предимно на десния (високочестотния) край на обхвата. Кондензаторът разтяга или свива обхвата, а бобината го мести почти без да го разтяга или свива. Затова левият край се намества с бобината, а десният - с кондензатора. После пак левия с бобината, пак десният с кондензатора и пак и пак, докато нещата си дойдат на местата.
За кръга на ВЧУ:
Този кръг трябва да се спрегне спрямо осцилаторния. Спрягането става, като се търси максимум на сигнала на входа на интегралната схема. Понеже тази интегрална схема няма изход, на който напрежението да мери силата на сигнала, може с осцилоскоп да се гледа сигнала на входа на схемата и да се търси максимална амплитуда при настройката. И на слух може, но трябва станциите са се хващат слабо, с много шум. За целта може да се махне антената или да се използва недостатъчна антена... За самото спрягане - Хваща се станция близо до 88 и с въртене на бобината на кръга на ВЧУ се търси максинум на сигнала. После се хваща друга станция, близо до 108 и се търси максимум с въртене на тримера. Пак в ляво с бобината, пак в дясно с кондензатора. Тази процедура се повтаря пак и пак, като всеки път нужното донастройване до стигане на максимума става все по-малко и накрая кръгът е напълно спрегнат.
Освен това, на входа на ВЧУ има един кръг с нисък Q-фактор, с който трябва да се потърси максимум в средата на обхвата. Там вероятно ще трябва малко да се намали капацитета...
В общи линии е това. Но... няколко думи за особеностите. Тример - кондензаторът се върти безкрайно, като капацитетът му се променя от минимум до максимум почти по синусоидален закон Ако търсим максимум при настройката, може да сме постигнали фалшив максимум, при който стоността на тримера е минимална или максимална, а истинският максимум да изисва по-малък или пък по-голям капацитет, които нашият тример не може да постигне. Истинският максимум се познава по това, че се постига на 2 различни места при въртене на тримера. При бобините пък имаме максимум на индуктивността, когато керната е в средата на намотката и минимум, когато керната е извадена. (ако керната увеличава индуктивността...) Та ако максимумът на сигнала се получава когато керната е в средата на намотката, няма никаква гаранция, че този максимум е реален... Когато керната може да продължи да се навива и след средата на намотката и да излезе от другата й страна, максимумът на сигнала, ако е реален, трябва да се получава при 2 различни положения на керната...
Освен това, не ми се вярва да има кондензатори със стойност пикофаради, които да не са високочестотни. Няма смисъл от съществуването на такива... Българските дискови кондензатори вършат прекрасна работа. С други нямам опит, защото си имам много от нашенските, а и такава дейност не ми се е налагало да върша повече от 20 годинки...