Здравейте,
За приемане чоковете определено не са големи, ако се ползват тънки захранващи линии. Тук един документ е за предавателни антени, но като цяло, същото нещо като идея, с изключение на размерите, важи и за приемните антени, просто там може да се мине с малки ферити:
http://audiosystemsgroup.com/630MTXChokes.pdfМежду другото, RG400 и RG142 на практика са едни и същи коаксиали - държат големи мощности, с размерите на RG58 - за предавателни чокове нямат равни, но за приемни антени и доста по-тънки коаксиали може да се ползват, като RG174 да кажем, макар и загубите да са му по-големи, но това се оправя с предусилвател, ако е за твърде големи дължини. Размерите на феритите обаче са много по-малки и от там много по-евтини. Идеята е да може захранващата линия, била тя и усукана двойка, да може да направи нужния брой навики, на дадениете честоти на правилния матерял ферит.
Аз лично предпочитам усукана двойка от LAN кабел, която е 100омa. В много зашумена среда се държи по-добре от коаксиал.
С един кабел лесно се правят управления + пренос на сигнал, ако човек иска да покрива 4 посоки с превключване. Мини уипа не е точно подходяща за целта - все пак диаграмата е като на вертикал - 360 градуса. Евнтуално би станала само с минимум два броя, разнесени на разстоянире и сфазиране - тогава би могло да стане нещо.
Тук давам и линк за чокове от 160м до 10м:
http://audiosystemsgroup.com/2018Cookbook.pdf. За знаещите английски е доста образователно четиво и като цяло на неговия сайт има доста неща по въпроса:
http://audiosystemsgroup.com/publish.htmПак да го напиша, аз лично слагам чокове на всичко де що е по-дълго от 1/4 ламбда дължина на вълната в къщата, включително и на коаксиала на ТВ, ЛАН кабел (това пък особено задължително), телефонен кабел и прочие, като правилото е минимум два чока на кабел от двете страни. Примерно имаш 2 антени на покрива, които влизат в превключваща кутия горе и надолу към шака върви един кабел. При тази постановка трябват по два чока от антените до кутията на коаксиал + още два от кутията до радиото = 6. Препоръчително е ако кабелите са много дълги, да се слагат чокове и по кабела поне през 1/4 ламбда. На всички кабели които влизат в шака, защото ако само един кабел е без чок, шумовете ще влязат при радиото точно през него, т.е. дори и при антени за УКВ, слагаш чокове на КВ или СВ, който от какво се интересува. В тази връзка, да направиш един чок и да мислиш че може да покриеш целия спектър с него е немислимо, та всеки да смята, ако ще покрива всичко от 630м до 10м, колко чока трябва да нареди и от двете страни на всяка захранваща линия по трасето.
За последно давам още един полезен линк в много отношения:
/>
Разглежда се в чстност една антена, но не точно това е най-важното, а цялостния концепт. И детайла, който трябва да се спазва, за да станат нещата по-добре. Междудругото съм привърженик точно на насочените широколентовите затворени терминирани рамки, които имат диаграма минимум като кардиойда - просто приемането с антена, която минимизира шумовете дори от една посока е в пъти по-добре от антена, която приема от 360 градуса.
Дано да съм бил полезен.
Поздрави,
lz3sf