Здравей Биляне, изпитвам огромна нужда от подобна антена и фидер, писна ми да настройвам само по уреди АМ обхватите и да не мога да чуя нищо в реални условия. Но имам няколко въпроса:
1. Не зная дали някъде съм пропуснал нещо, но в началото пишеш:
"
Оплетката на коаксиалния кабел НЕ Е СВЪРЗАНА със земния проводник.",а в последния пост:
"
Първо, искам да отбележа, че всичко работи по-добре БЕЗ ЗЕМНО от страната на радиото. Т.е. като включа земното от бюрото ми и далечния край на коаксиала е заземен в кутийката навън, се получава една нова "антена"
Последно да разбирам ли, че коаксиалът е заземен в кутията при антената?
2. "
Погрирежете се за възможно най-доброто земно, което конкретната ситуация позволява. Имам пред вид НАЙ-ДОБРОТО ВЪЗМОЖНО, а не просто възможно..." - Дай ми идея за добро земно, живея на 11 етаж в 16 етажен блок + таван, обиколен от всички страни с тротоар. Копаенето и забиването на кол за автономно земно няма да е мого лесно, но още повече ме тревожи прекарването на заземителния проводник до покрива. Външното му полагане ще създаде проблем, защото от вятъра ще пляска по стената, а почти е сигурно, че "доброжелателният" ми съсед отгоре ще го резне. Решението е оковаване с алпинистт, но освен, че става финансово дебело, и това ще има проблеми, защото има етажи с поставена изолация (където не бива и не може да се кове) и други етажи без. Струва ми се, че заземлението на гръмоотводната инсталация не е много добра идея.

Ти имаш ли други?
3. Антената мога да я разпъна от единия до другия край на покрива - около 20 м. или малко повече, (нямам друг възможен блок наблизо) - на каква височина от покрива е добре да бъде, като имаш впредвид, че на тавана няма друга техника освен асанцьорите и осветление? Таваните са малки клетки, необитаеми и се ползват само за багаж.
4. Минава ми през акъла и нещо друго, но не зная дали е възможно. Феритна ненастройваема антена със широколентов усилвател поне за средни вълни - лентата е малко повече от 1 МHz. Разположена в стаята до прозореца или даже отвън на него. Мислиш ли, че е възможно?