Някога батериите, които се произвеждаха в Завода за батерии "БАТЕРИЯ", гр.Никопол наистина бяха добри и само "протичането" им бе сериозен проблем, вследствие на технологията на производство по която се правеха за разлика от повечето тогавашни и сегашни аналози !
Аз съм израснал в града и имах поглед като малък в почти всички производствени цехове !
Беше шумно и много черно, вследствие на графита и афалта, които се използваха ....
Имаше тонове цинкови ленти от които се щамповаха пуловете заготовки за гилзите ...
Имаше огромни стелажи с ролки картон, пропит с парафин за тапите .....
Имаше огромни стелажи със свръх здраво тиксо за опаковане на продукцията, както и етикета за обвиване на самата батерия !
Имаше много пръчки оловно-калаен припой за "плоските" 4.5 В батерии и съответно много латун за клемите им....
После въведоха употребата на тинол - беше в пластмасови зелени кутии със змия на тях
Работеха около 600 човека, а миналата година имаше едва няколко, както и няколко човека охрана....
R20 се правха в новият цех под ръководството на чичо ми Владо Войков, а R6, R14 и плоските 3R12 в старият цех под погледа на нашият семеен приятел чичо Стефан Цанев....
Имаше производство на 9 Волтовите 6F22, както и малка серия специализирани видове....за военни цели, а и самото предприятие бе в обединението ЕЛЕКТРОН....
Майка ми бе началник НЕИМ ( нормативно и ефективно използване на материалите )........
От малък бях затрупан винаги с много батерии, позволяващи ми правене на редица експерименти с тяхно участие
Не напразно поправях всички електронни игри, транзисторчета и уокменчета в Авиобаза Каменец през 94-95 година, като същевременно бях и доставчик на батерии за тях.....никополски естествено !