Така е! За това обаче всеки решава дали да ги вкарва в къщи и къде точно. И аз се увличам по импулсни в някои приложения, дори си конструирах инверторен електрожен, и на компа си няма да сложа линейно захранване (самия комп е по-голям смутител от захранването си), но там където може - не слагам импулсно.
Прав си че трафа с капацитивен филтър след изправителя консумира приблизително същата форма на тока както импулсното. Малко по-широки и с по-малка амплитуда са токовите импулси заради по-високото вътрешно съпротивление на трафа но в общи линии е същото. Ако филтъра след изправителя обаче е LC вече е друго, но това същото важи и за импулсното захранване. Мисълта ми е че последния проблем са няколко волт-ампера реактивна мощност. Ако става въпрос за приложение в което е задължително анодното да се получава от ниско напрежение напр. автомобилно захранване, там вече е ясно че ще бъде с импулсно, но когато импулсното ще намали теглото на стационарен уред от 500 грама на 250 грама, или ще повиши ефективността от 60 на 85% за уред консумиращ 5 волт-ампера то ми се струва че това е незначително предимство. За това нека всеки вземе решение и го направи така както му пасва повече на него, за това е хоби.
Пък СВ и ДВ не е задължително да са жертва, импулсни с добра филтрация са бетон и не смущават. Но като започнем с китайските боклуци за които всяка индуктивност е мостче, или компактните крушки където просто няма място, баластите за улично осветление и т.н. безкраен списък. Ако се спазваха стриктни закони при внос, нямаше да се жертва нищо, поне не от самите захранвания.