@allmovies
5500лв , не се брои за печалба ами за оборот. Някъде по търговските закони или ЗС e определено в какви граници до колко лв, може да правиш продажби без да те облагат. Като надхвърлиш тия граници ставаш нарушител или данъкоплатец- както си избереш. Мисля че 500лв на година беше ограничението, но не съм сигурен, понеже не практикувам счетоводство отдавна.
В случай, че надвишаваш такава граница, но не искаш да плащаш глоби и налози след като реално не правиш печалба>
Имаш възможност да ти гледат дейността като печалба,и дали правиш печалба изобщо, която да облагат.
Тогава трябва да водиш счетоводство- може да го водиш сам като ЕТ, или да ти го води счетоводител като ЕООД и да подаваш декларация.
ВСЯКА търговска дейност в граници определени от закона се облага в БГ, питай работещ счетоводител да ти каже в какви точно граници, аз отдавана не практикувам.
Оставяме на страна Факта, че "стария" компютър струва 2000лв.
Имаш ли документ за покупка?
Ако направиш продажба на печалба над определена стойност ще бъдеш обложен.
Тук идва и въпроса за двойното облагане и платено ДДС, тоест ако си закупил и платил ДДС нямат право да те облагат отново, ама дали такива неща са се случили може да се провери само ако водиш счетоводство. Ако пък водиш счетоводство , то трябва да е стандартизирано по закона, тоест да имаш регистрирана дейност.
От друга страна рециклирането в БГ е забранено от закона практически, освен ако не си лицензирана фирма, а за да си лицензирана фирма за рециклиране закона казва, че трябва да дадеш залог на държавата за лиценза в размер на 1 000 000 лв. Не се бъзикам. Което Прави всички автоморги в БГ незаконни.Просто никой не се е сетил това да го приложи поради разни хартиени причини