Здравейте!
В този жарък ден скучаеки под климатика реших да направя поредната си хвалба.
Пак темата е Грундиг сателит, но този път дръжкофон. По-рано писах, че по едно време бях посъбрал и радиокасетофони от сериите RR и С, но ги махнах и се насочих само към приемниците. Серията сателит я понапълних, но все ми се искаше да я допълня с липсващи. Вярно 750 и 800 ги нямам, но освен, че са редки и изключително скъпи, не са и много Грундиг...Въпреки решението ми да са само приемници, започнах да се вглеждам в GRUNDIG satellit recorder 4000, т.е. касетофон, но все пак satellit! Да, ама и те редки (правни само 1982-83 г.), за сметка на това скъпички и то всички с неработеща механика
. Беше ми ясно каква е причината, прословутите безшумни зъбни колелца, които с годините се разпадат. Поразучих и се оказа, че се предлагат реплики, е не са безшумни, но вършат работа.
Както и да е, не бях много навит да скачам, докато пролетта се появи обява, че се продава един за части? Т.е. евтино, но от снимките се виждаше, че е много зле, радиото работело, но при тази цена и най-вече заради спорта го купих.
И до сега ми е интресно що за хора са били, къде е ползван, но може да се каже "нещастна машина"? И двте решетки, вкл. мембраните на говорителите бяха пробити с нещо някъде фи 8-10 мм., а вътре навсякъде беше посипан с някакъв прах (между брашно и цимент) и много мъх?
И се започна. Първо разглобяване за измиване и дефектовка. Трябваше да намеря (и аз като Драган
):
1.Два ремъка
2.Две крушки
3.Двете зъбни колела (предпочетох полските)
4.Спрей черен мат
И различни инструменти. Оказа се, че това е най-отвратителната машина (без извинение) за ремонт, която съм срещал! Може би, за да се побере всичко в дебелата само 11-12 см.кутия, което иначе на му пречи да има превъзходния Грундиг звук. Понеже се поинтересувах по форумите, попаднах на някакъв италиански майстор, който показваше ремонт на механиката, обаче без да каже и покаже нещо съществено. Но другото, на няколко пъти спомена думата "ламбарадан" и в някакъв речник излезе, че значи хаос, бъркотия и беше много прав!
Има много снимки на борбата, но по- накратко. Направих грешка, за да не чака разглобен зъбните колела го събрах и после се наложи наново отваряне. Що ядове и псувни се събаха за 2-3 дни не ми се случвало.
С две думи, получи се много приемлива на външен вид и работеща машина. Понеже няма място, ще продължа след малко.