Здравейте! Хайде пак малко да ви откъсна от търговския раздел и да ви запозная какво свърших през миналата година за попълването на колекцията ми "Грундиг". Както по-рано писах, ориентирал съм се само към преносимите модели от сериите "сателит" и "концерт бой". Със сателитите съм приключил, моделите (без един) извън моята колекция не са ми интересни. Обаче "концерт бой" продължаваше да ме човърка, защото виждах, че нямам всичко от серията (пак с уточнението-до определени модели произвеждани до към 1980 г., следващите също не са ми интересни). Трябваше доста да се поровя в историята на фирмата, за да си поизясня как са вървели моделите през годините и то, които съдържат "бой" в наименованието си. Оказа се непосилна задача, защото момчетата са над 32, което го споменах и по-рано! Все пак, поне разбрах, че първият "концерт бой" трябва да е с УКВ от 1955 г., който е първия вариант на серията до 1960 г.Това е моделът със щората, с който ви занимавах по-миналата година, модел 1959 и който бях обявил за продажба, а после се отказах, защото продавачът нв знаеше какво продава в комплект с един grosser boy. Оказа се, че това един абсолютно запазен УКВ К.Б., но модел 1958 г.! Какъв по-добър случай да попълня поредицата при изгодната цена за комплекта? Е, сега търся и варианта 1957-ма, но много рядко се явява и на солени цени, в не добро състояние. Така, че ако някой попадне на такова предложение, да ме има предвид. Ще го видите по-долу на снимките и ще кажете,че е същия. Да, външно серията са еднакви, но всяка година с различни схемни промени. Ще ви покажа и останалите "концерт бой", които ги нямаше в колекцията.
Но, по-интересна е историята въобще с преносимите Грундиг. Излиза, че първият такъв, е модел 216В излязъл през 1949г. (със средни и дълги, без мрежово захранване) и някъде пишеше, че това е първият преносим приемник в Европа? Следващата 1950 г. Грундиг пуска на пазара малко по-евтиния 186В/GW, само със средни, но и с мрежово захранване. С него също ви занимавах доста през лятото. Но това е първия boy, кръстен така след допитване. През 1951 г. излиза "голямото момче" (или boy II), вече с къси средни и дълги. След това почва "роене" на момчетата до горната цифра.
Интересен е варианта drucktasten boy, правен между 1953 и 1959 г. с един от които също ви занимавах през есента, при който при почти еднакъв външен вид, средно през 6 месеца са предлагани различни схемни решения.
Да, тези не са нито концерт бой, нито сателит, но си заслужават да влязат в колекцията, макар и само заради историята!
Ще извинявате, ако съм отегчил някой, защото тези неща ги има в нета, но не беше излишно!
GRUNDIG 216 B (1949-1950)
GRUNDIG 186 B/GW boy (1950-1951)
GRUNDIG 296 BGW grosser boy или boyII (1951-1952)