| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Да направим от старата си кола ЕЛЕКТРОМОБИЛ  (Прочетена 85302 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Да направим от старата си кола ЕЛЕКТРОМОБИЛ
« Отговор #15 -: 03 Март, 2013, 20:41:49 »
Абе променливотоков мотор ще се управлява много трудно, трябва си инвертор.... според мен един хубав колекторен мотор също има добро КПД, просто е неприятно че трябва да се сервизира периодично.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #16 -: 03 Март, 2013, 20:51:35 »
това с трабанта, като за пред журналистката звучи добре , но аз например бих запитал каква е мощността на ел двигателя,

Вероятно някъде около 15-20 KW ще е оптимална ако се ползва оригиналното решение-скоростна кутия- и т.н. Самият мотор германците са го решили какъв ще е 625 кубика  24 к.с. или 19 квт.Такъв е оригиналния.Гледах филма за Тесла и изобщо за електромобилите.Ако ел.мотора не е вързан директно на оста загубите са налице :) Колко килограма е Фиатчето,Трабанта като че ли е по лек.Честотния регулатор за променливотоков мотор не е кой знае каква трудност,обаче за сравнително високо напражение.60-80 волта примерно.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #17 -: 05 Март, 2013, 18:10:17 »
При тази мощност е неразумно толкова ниско напрежение, трябва си поне 200 волта според мен. Нямаш сметка от много големи токове.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
« Отговор #18 -: 05 Март, 2013, 18:44:38 »
Вече се уверих , че тряба да е високо напрежението , поне 200 V , както и че не са подходящи оловните акумолатори за целта. Най-лесно според мен могат да се намерят 3-фазни променливотокови електродвигатели за такива големи мощности , твърде разпространени в предприятията едно време  - например съм виждал в аспирациите. За съжаление почти всичко се укради и разкомплетова за скраб  :-[ - ето днеска видях , че товареха машините на "Ножаров" ( бившето Петко Денев , всеки от Вас притежава такива прибори за хранене)  но и това поредно Габровско  предприятие  , който работеше до съвсем скоро вече е в историята   :( Не знам на къде отива тази наша държава, цялата ни индустрия се съсипа за 22 години и продължава  да се рушат останките и в  момента.  Но да не се отклоняваме от темата -  трифазните асинхронни двигатели могат ли да се използват според Вас ?
« Последна редакция: 05 Март, 2013, 18:50:20 от Ricarq »

Неактивен soton

• Квантов електрон
  • Публикации: 398
« Отговор #19 -: 05 Март, 2013, 21:44:55 »
Сега да ви кажа какво представлява китайския електромобил:безчетков мотор с контролер,който работи и като генератор когато е нужно и 8 тягови 100 А/ч акумулатори за 96 в.Зарежда се през нощта за около 4 лв и изкарва 100 км без да участва в състезания.Няма преден номер.Не го интересуват  светофарите.
0878640251

близо до София

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #20 -: 06 Март, 2013, 17:13:40 »
Твърдо трифазните променливотокови машини не са подходащи за тягови, защото са много тежки. Тяговите двигатели са с много по-малка маса за единица мощност, естествено са предвидени за краткотрайни претоварвания. Аз лично ако правя електромобил ще го направя с колекторен постояннотоков електродвигател. Иначе наистина се използват променливотокови синхронни или асинхронни двигатели, но са специално предназначени за тягови.

Неактивен stoi

• Квантов електрон
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
« Отговор #21 -: 16 Март, 2013, 23:16:57 »
На някой ако му е интересно утре (неделя -17-ти ) има Vw фест в Експо център София. Там ще е един мой приятел от Варна с електрически Голф2 правен от него. Може да го разгледате на място. Мисля , че ще е там до около 15.00

Неактивен Nasko-Kan4ok

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 44
  • Населено място: Varna
« Отговор #22 -: 01 Април, 2013, 15:04:29 »
Здравейте, много интересна тема. И аз съм си мислил за подобно нещо, но за момента не мога да реализирам такъв проект, дори с използването на китайски двигатели и батерии. Колегата много точно го каза, за да се реализира такъв проект, трябва да имаме заделени 10 000 лв, според мен, поне толкова, за да се изпипат нещата и да има някаква ефективност. Според мен не е добре идеята на стар автомобил да се прави, поради много ред причини. Затова нов евтин базов автомобил, изкарва му се задвижващия механизъм и се преработва на електромобил.
Мечтая си за Тесла или Фискър.
Поздрави

EDIT
Стана ми интересно и като се разрових из нета, попаднах на това:
http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=64919
Истината е някъде там.
До колкото разбрах, за да се преработи един автомобил да стане електромобил, са необходими около и повече 10 000 долара. Попаднах на сайт, където варненската фирма прави такива преработки.
« Последна редакция: 08 Април, 2013, 12:49:01 от Nasko-Kan4ok »

Неактивен regreed

• Квантов електрон
  • Публикации: 453
  • Населено място: Анкх-морпорк.
  • Пустиняк и дърт темерутин
« Отговор #23 -: 12 Април, 2013, 19:10:09 »
Здравейте! Случайно попаднах на нещо интересно и реших да поотупам праха от тази тема.  ;)
http://www.monitor.bg/article?id=347452#anketa.
Темата съм взаимствал от тук: http://balkan-motors.ovo.bg/
Омраз!

Неактивен forestmen

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 0
  • Населено място: Dobrich
« Отговор #24 -: 22 Август, 2013, 15:07:32 »
Извинявайте, но някой мислил ли е за преобразуването на ДВГ в електро-магнитен двигател? Имам в предвид като се използва ДВГ вместо с горивна смес, този двигател да се движи с помоща на постоянни магнити и електромагнитни релета. :---

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #25 -: 22 Август, 2013, 15:23:46 »
Струва ми се, че някъде съм чел за задвижване на ДВГ със сгъстен въздух, т.е. автомобил на сгъстен въздух.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #26 -: 23 Август, 2013, 11:32:54 »
Няма бъдеще в такива разработки задвижване от въздух и електромагнитно, къде къде по-ефективен е електромотора.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #27 -: 23 Август, 2013, 11:40:39 »
Разбира се, че елдвигателя е с голяма ефективност, но зареждането на батериите става бавно, а бутилка със сгъстен въздух се пълни много по-бързо.
http://news.expert.bg/n425112
http://www.vbox7.com/play:6d2881d1a0

Неактивен forestmen

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #28 -: 23 Август, 2013, 12:02:46 »
Няма бъдеще в такива разработки задвижване от въздух и електромагнитно, къде къде по-ефективен е електромотора.
Извинявай, но не мога да се съглася със теб. Вярно, че това е просто идеа която ми хрумна, докато гледах клип на "простите" батушки, как разиграваха един магнит нагоре - надолу в стъклена тръбичка. Далеч съм от идеата, че съм някакъв специалист в тази област "както се вижда и от ник неима ми", но понеже това ме яде отвътре, бих искал хората които са специалисти в областа да ми обяснят защо това неможе да се направи, а именно:
Да поясня схемите:
Бубините горе са електромагнитни релета - синята е отрицателна, а червената положителна
Челото на буталото е изрязано и вътре е поставен постоянен Неодимов магнит с положителния полюс нагоре

Неактивен forestmen

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #29 -: 28 Август, 2013, 09:16:46 »
Виждам, че вече няколко човека са видяли идеата ми, но още никой не е писал, че тази моя фантазия е неосъществима  :-[. Ако някой иска по-големи обяснения относно идеята, може да ми пише на е-меила ми: di.mitev@abv.bg  :writer:. Ще се радвам ако някой успее да я реализира на практика, защото за момента тя работи само в главата ми  ???. Капиталът за реализирането на идеата едва ли ще надвиши 1000 лв., но проблемът е, че и тях трябва да ги имаш в излишък.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |