Отново ще пиша с цел да предпазя някой любител от грешка която направих аз преди години. Макар че знам че човек чува това което иска да чуе и за съжаление няма да мога да възпрепятствам някой да скапе тунера. Описаната модификация е 100% вярна и работоспособна, и няма спор че е най-доброто НО ако тунера е излязъл в този вид от завода. Имайте предвид че след въпросните модификации в стойностите на елементите се налага да бъде извършена настройка на тунера, нещо което определено не става в къщи на слух от човек нямащ опит. Това не е схема за мигащ коледен гирлянд където пише че заменяш еди кои си елементи за промяна на честотата на мигане и ти хващаш поялника, сменяш елементите и работата става. Адекватната настройка на УКВ тунера изисква много добри познания в областта на радиотехниката и принципа на действие на суперхетеродинния радиоприемник, както и измервателна апаратура която много малко любители имат. Настройката на слух е сигурна гаранция за някакви резултати далеч от заводските параметри на тунера. И за да не бъда голословен ще ви дам пример от личния си опит: Преди повече от 7 години когато бях още ученик занимаващ се само любителски с електроника и радиотехника реших да търся УКВ тунер за моята Селена, който работи в обхвата 88 - 108 мегахерца, защото селената е произвеждана и в този вариант. Тогава някакъв "гений" от форума електроника на дир.бг ми каза че ключа от бараката бил в самата барака, и ми обърна вниманието върху табличката в оригиналната схема на радиоприемника Селена, в която бяха написани стойностите на кондензаторите в тунера за двете разновидности. Каза ми че само сменям въпросните кондензатори, не пипам никакви тримери за настройка и приемника започва да работи по другия стандарт. В същото време друг потребител във форума (член в последствие и на стария форум сандъците) Димитър Делийски ме предупреди че тази работа няма да стане така и че най-добре е да поставя УКВ конверторна приставка. Обаче аз като неопитен в областта повече харесах сценария с подмяната на кондензаторите и тунера работещ оригинално по стандарта 88 - 108, и след няколко месеца обикаляне за търсене на кондензаторите със съответните стойности (защото се оказа че такива стойности се намират екстремно трудно) започнах подмяната на кондензаторите. Резултата беше твърде отчайващ, тунера никак не работеше както трябва, изобщо не покриваше съвременния стандарт, хващаше някакви станции в объркан ред, по неизвестен показател, при смущения в мрежата изведнъж преставаше да приема изобщо... и така съсипах тунера. Писах във форума какво е станало, и оня дебил продължаваше да ме убеждава че така трябва да стане и никаква пренастройка не е необходима, и че просто да видя че в табличката има и накои резистори с различни стойности и че като се подменят ще стане работата. Само че в схемата съвсем ясно се виждаше че има не само разлики в стойностите на елементите а и в самата схема на свързване. Разбрах че не трябва да продължавам повече и реших да се опитам да въстановя тунера, като върнах по местата надлежно запазените оригинални тръбни кондензатори. Слава богу историята е със щастлив край - тунера заработи отново норално, след което взех УКВ приставката и я монтирах, и Селената заработи като нова. Е дано с историята съм помогнал на някого да осъзнае нещата и да се замисли преди да хване поялника и да преправя тунера за западния стандарт. Да не забравяме че ОРИГИНАЛНО това радио приема в обхвата 64 - 73 Мегахерца!