Бих искал да се включа и аз в темата ако колегата не възразява. За радиолюбителските антени става дума, искам да ги заземявам и да си предпазя техниката от статичното електричество, което се натрупва във въздуха при гръмотевични бури. Антените ми не са много високо, на около 6-7 метра от земята, работилницата с техниката ми е на кота 0. До нея съм забил един поцинкован кол с шина от тези, които ги продават по магазините. Не е достатъчен за истинско земно, но все пак е по-добре от нищо. Мисля да забия поне още 2 кола. Сега за антените, те са монтирани къде на железни, къде на алуминиеви тръби. 6 квадрата кабел съм хванал за самите тръби и съм ги отвел до забития в земята кол. Антената контактува така или иначе с тръбата на маса, но активното жило не. за целта съм си направил по един женски конектор като съм вързал глим лампа между активното и ширмовката. Когато не работя със станциите вадя кабелите от тях и завинтвам женския конектор с глимката. Така се надявам статиката която би дошка по активното жило на кабела, да разреди към кола. Колко е вярно това не знам, дайте съвети моля че ми е много притеснено.