Здравейте колеги!
Понеже събуждате темата, реших да се обадя, т.е., че не съм заспал, а действам. Просто чаках някакъв по-желан резултат, но щом проявихте интерес, да кажа до къде съм я докарал:
1. Колега Pichaga, писах наред, но всъщност не е съвсем така, а правя, както казваш. Такъв всичкомер имам почти от година и е страшно полезно уредче, нищо, че е китайско за 20 лв. Свалям всеки кондензатор и меря (споделям, че този Грундиг направо е отвратителен за това, освен че крайщата са засукани около клемите, ами така са набутани, че няма достъп до повечето кондензатори). Налага се направо рязане, но кое учудващото? Почти всички ел. кондензатори са с отклонения към 20%, а неполярните стигат 1000%?! Това за пръв път ми се случва, обикновено е обратното, електролитните на такива години да са дали "фира"!? Проблема ми е, че нямам такъв избор високоволтови, та съм поръчал и чакам. Прочетох, де що форуми намерих и като гледам на снимките, всички реставрирани, от този модел, са "накичени" с нови кондензатори, а електролитните почти винаги са оригиналните!
2. Относно акумулатора, нещо бъркаш (предполагам, не се обиждаш, сигурно не си се вгледал добре в схемата). DEAC D3,5 е NiCd акумулатор 1,2V , 3500 mAh, на VARTA, образец 1953-54 г. Той освен за отопление в батериен режим е и стабилизатор на напрежението и брумфилтър, което установихме и при тукашните проби. Този въпрос също нищят "европейските" ни колеги. Задължително е да го има, въпреки че те споменават за вариант с допълнителен стабилизатор с голям кондензатор (нещо, което препоръчваха bojichko и origo), но спазвайки принципа "оригиналност", го заменят със съвременен NiMH D елемент. Оказа се, че 58-ма година е излязъл и по-нисък клас, party boy, със 7 лампи, но принципно същото захранване на отоплението, само че акумулатора е D2, вероятно заради по-малкото лампи. И тук са имали същите проблеми, без него има освен опасно прегряване и брум при мрежово захранване. И още един проблем-селеновия диод Е14С350 с годините става нестабилен и го заменят с 2 последовтелно свързани силициеви. При мен също го има проблема и сигурно ще приложа техния опит. Друго интересно, някакъв специалист се опитал да съживи D3,5 с наливане на дестилирана вода през капачката на стария акумулатор, но резултата е бил незадоволителен и е купил нов. Казвам го, защото и аз не бях далече от тази идея, но вече си поръчах нов, 5000 mAh и то NiCd (не, че няма NiMH, но нали да сме макс. оригинал!).
3. Проблем са и връзките на трите бобинки на феритната. Както казах в началото, ластичките бяха заминали и пръчката от тежестта си е скъсала жичките, от трите само на две, по една жичка си беше на спойката. То и това беше една от причините да ровя из нета, но не намерих никаква конкретна информация.
4. За информация и на Radio208, защото питаше, качвам снимки на всичкомера (има и други подобни), за съжаление все не остава време да му направя кутийка.