| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем с LCD монитор  (Прочетена 1448 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен simeon_ivanov

• Квантов електрон
  • Публикации: 140
  • Населено място: София
Проблем с LCD монитор
« -: 27 Март, 2017, 21:11:01 »
Здравейте,
вече месец настолният ми монитор стои за ремонт. Мониторът е Samsung 940BW (19" wide screen). При включване светва за около 2 секунди, след което изгасва подсветката. Разглобих го и мерих напрежения (5V и 13V) и изглеждаха добре. Последва смяна на всички електролитни кондензатори (без филтровият след мрежовият изправител, че не намерих подходящ на 450V). Това не помогна ни най-малко. Въпросът ми е как да съм сигурен, че CCFL лампите са за подмяна? И дали е добра идея да заменя подсветката с LED (има готови комплекти с ленти LED и контролер)?

69518-0 69520-1 69522-2

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Re: Проблем с LCD монитор
« Отговор #1 -: 27 Март, 2017, 23:26:01 »
Имам ccfl, лампи от 19" чудесни, Самата матрица е прецакана- натисната е на няколоко места и има замръзнали пиксели, петна и тн, осветлението обаче е в перфектно  здраве.

Дефектирали лампи се откриват по няколко начина- наблюдаваш на светло-сив фон, промени в осветлението :

-неравномерно осветление,

-изобщо не палеща лампа.

-като ги извадиш зверски прецаканите понякога са почернели. Понякога само в краищата.

По това което казваш като оплаквания обаче, мяза да имаш яд- транзистор на подсветката. Тука са 2 броя CMD  със 2 драйверни чипа. Виж по тях какво се случва.

« Последна редакция: 27 Март, 2017, 23:31:31 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен simeon_ivanov

• Квантов електрон
  • Публикации: 140
Re: Проблем с LCD монитор
« Отговор #2 -: 01 Април, 2017, 14:41:26 »
CMD предполагам имаш предвид SMD?

Ето близки снимки на инвертора. Контролерът е MP1038.

Какъв транзистор трябва да е 5CJ?

69893-0 69895-1

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |