| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ШЕЛЛАК - подготовка на кутията за полиране с шеллак  (Прочетена 8868 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
Подготовка за полиране с шеллак

От Martin Renz  http://www.radiomuseum.org/,

Побликувано в www.sandacite.com  с любезното съгласие на г-н Мартин Ренц от www.radiomuseum.org, за което му благодаря!

Оригиналната статия можете да прочетете на адрес: http://www.radiomuseum.org/forum/grundig_3012_w_vorbereitung_fuer_eine_politur_mit_sch.html

Grundig 3012W ot 1952/53 г. от „отпадъци”:

На пръв поглед, то е в плачевно състояние видно от долния увеличен план.. Напълно разрушено, обелен лак, мръсна скала, декоративната рамка липсва.

При по-внимателно вглеждане, то е невероятно добре запазено. Платът е доста чист и непокътнат, фурнирът до голяма степен под парцаливия слой невредим, задната стена е непокътната и шасито изглежда до голяма степен оригинално и в добро състояние.
Като дърводелец, външното състояние на устройството никога не ме е плашело, затова реших да го взема.

Извадих шасито, и огледах остатъка от лака за евентуалното му премахване. Тук окаяното състояние на лака се оказа божи дар. Дирктно, само с шпакла, без препарат можеше да бъде отстранен.

Така че в рамките на половин час лака беше свален напълно без химикали, с изключение на едната страна, където някои останки бяха малко инат. Тук в помощ идва малко ацетон или с "смивка за бои".Спиртът не помагаше. Това предполага, че е налице обикновен нитроцелулозен лак (а не шеллак), и неговото качество не е проектирано да издържи 50 години. Дъждовете в „отпадъци” и др. въздействия си бяха свършили работата.

Фурнирът е до голяма степен невредими, само от едната страна, има някои драскотини. Тази страна „изгладих” с ютията:

През влажна бяла кърпа от памук или лен, а ютията усилена на максимум. Парата прониква във фурнира. Дървесните клетки под въздействието на влагата и топлината се надуват, набъбват.Така нараняванията се заглушават и почти са заличени. Никога не изсушаваите кърпата докрай и не докосвайте директно фурнира с ютията за да не се получи отпечатук от пренагряване.

След това шлайфайте с шкурка 240 по посока на дървесните жили.

Остатъците от лака са премахнати, цветът на кутията потъмнава и се виждат вариациите на цвета на фурнира. За съжаление яркия цвят на дървесните жили е частично загубен от стареенето на дървото. В крайна сметка реших да не възстановявам оригиналния тъмен цвят (да не използвам байц), а да остявя естествения цвят на фурнира.

Незначителни дефекти в облицовката след това бяха ремонтирани с черен твърд восък и пребоядисани черните дървени части на кутията с фина четка.

Кутията вече е готова за полагане на ново покритие, описано в отделна статия:
„Изкуството на Френската политура, полиране с шеллак”:

http://www.radiomuseum.org/forum/die_technik_der_schellackpolitur_polieren_mit_schellack.html

Превод на втората статия за същинското полиране с шеллак можете да прочетете на адрес:

http://www.sandacite.com/forum/index.php/topic,749.msg4707.html#msg4707

Превод: Владимир Динев (dinev66)

Уважаеми колеги, моят немски е никакъв и с благодарност приемам забележки за коригиране на превода от по-вещите.
« Последна редакция: 26 Февруари, 2013, 19:36:47 от Pichaga933 »

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
  • Населено място: София
Благодаря за обмяната на опит!

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
Re: ШЕЛЛАК - подготовка на кутията за полиране с шеллак
« Отговор #2 -: 26 Февруари, 2013, 16:58:06 »
Цялата статия е качена вече и на сайта.
http://www.sandacite.com/schellack/

Неактивен simo_

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
« Отговор #3 -: 26 Февруари, 2013, 17:24:49 »
Много добре! Обаче има грешка в линка: www.radiomuzeum.org , а е www.radiomuseum.org/

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 26 Февруари, 2013, 23:08:10 »
Много добре! Обаче има грешка в линка: www.radiomuzeum.org , а е www.radiomuseum.org/

Поправено. Благодаря Симо!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 27 Февруари, 2013, 12:27:43 »
Страхотна тема  :hi:

:good: :drinks: :good: :drinks:
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен simo_

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
« Отговор #6 -: 27 Февруари, 2013, 13:38:35 »
Вече е екстра :good:

Неактивен lz2nk

• Квантов електрон
  • Публикации: 452
« Отговор #7 -: 28 Февруари, 2013, 12:04:31 »
А може ли някой да ми каже на простосмъртен език, какво е това пемза.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 28 Февруари, 2013, 16:31:47 »
А може ли някой да ми каже на простосмъртен език, какво е това пемза.

Вулканична скала, която се образува при изригването и има силно шуплеста структура поради наличието на мехурчета газ в структурата и. Пемза е камъкът за триене на пети. Тази, която се използва за пълнене на порите на фурнира е смляна супер фино, по-финно от брашно. Силно абразивна. Тя е бяла, но когато се съедини с шеллака при втриване става прозрачна. При полагане се дозира по много малко с цел добре да се разтвори и смеси добре с шеллака, ако не се смеси добре остава бяла и личи грозно отдалеч. Всъщност според много автори (лютиери) поръсването и в/у фурнира е недопустимо - пемзата се поръсва рехаво върху лист хартия със солница, топваш тампона върху нея и я разтриваш върху тампона с пръст, докато стане полупрозрачна - спира да белее и чак тогава започваш да втриваш върху фурнира напречно на порите, с кръгови и "8"-образни движения и сменяйки посоката.
« Последна редакция: 28 Февруари, 2013, 16:47:14 от dinev66 »

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 28 Февруари, 2013, 16:37:11 »
Само след добре запълнени пори с пемза може да се получи добър гланц. Процедурата е доста трудоемка и досадна. Нужно е много търпение и време.
« Последна редакция: 28 Февруари, 2013, 18:25:13 от dinev66 »

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #10 -: 28 Февруари, 2013, 19:24:38 »
На мен ми харесва добре изшлайфаното дърво - орех или череша (ОЛИМПИЯ 403, БЛАУПУНКТ 7в 470) и др. -без блестящ лак, само с восък или паста за полиране при които личи истинското дърво, защото радиото все пак не е роял  или цигулка , които трябва да впечатлят многобройна публика . Надявам се , че скоро ще мога да ви  покажа , какво имам впредвид.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 28 Февруари, 2013, 20:27:34 »
На мен ми харесва добре изшлайфаното дърво - орех или череша (ОЛИМПИЯ 403, БЛАУПУНКТ 7в 470) и др. -без блестящ лак, само с восък или паста за полиране при които личи истинското дърво, защото радиото все пак не е роял  или цигулка , които трябва да впечатлят многобройна публика . Надявам се , че скоро ще мога да ви  покажа , какво имам впредвид.

Аз също не харесвам по принцип полирана дървесина, но в радиодизайна си има такава епоха. Има модели, на които им отива. Освен това, ако гониш автентичност, това което е произвеждано с политура е добре да се възстанови по същия начин. Въпреки, че това е в много пъти по-трудно и отнема неимоверно много време.
Ето например едно радио, което аз си харесвам, което е мат:
http://www.sandacite.com/forum/index.php/topic,465.0.html

Любопитно ми е да споделиш твойта работа и опит.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #12 -: 28 Февруари, 2013, 22:58:32 »
Саба-та е перфектна, няма да търся други суперлативи.За съвременните условия придържането към оригинала може би е по-скоро мания. Технологията шеллак е далечна   и трудна за всеки съвремен реставратор. Освен това незнам колко  от нас работейки си мислят за изложба в НДК или за друго много богато осветено място, е има някои , но те са от други форуми...

Неактивен lz2nk

• Квантов електрон
  • Публикации: 452
Вулканична скала, която се образува при изригването и има силно шуплеста структура поради наличието на мехурчета газ в структурата и. Пемза е камъкът за триене на пети. Тази, която се използва за пълнене на порите на фурнира е смляна супер фино, по-финно от брашно. Силно абразивна. Тя е бяла, но когато се съедини с шеллака при втриване става прозрачна. При полагане се дозира по много малко с цел добре да се разтвори и смеси добре с шеллака, ако не се смеси добре остава бяла и личи грозно отдалеч. Всъщност според много автори (лютиери) поръсването и в/у фурнира е недопустимо - пемзата се поръсва рехаво върху лист хартия със солница, топваш тампона върху нея и я разтриваш върху тампона с пръст, докато стане полупрозрачна - спира да белее и чак тогава започваш да втриваш върху фурнира напречно на порите, с кръгови и "8"-образни движения и сменяйки посоката.
Явно неправилно съм поставил въпроса. Като питам какво е на простосмъртен език пемза имах в предвид, в кой магазин да отида, та като кажа дайте ми пемза да ме разберат. И то така, че да не ми дадат камъни, които са безкрайно различни по структора, а именно белия прах който става прозрачен при смесване с лака. Няма ли някакво техническо име? За пример ще дам един продукт за който се сещам мимоходом - Амониев хлорид, сигурно 90% от хората не знаят да какво става дума, а Нишадър е нещо познато на 90%.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
Явно неправилно съм поставил въпроса. Като питам какво е на простосмъртен език пемза имах в предвид, в кой магазин да отида, та като кажа дайте ми пемза да ме разберат. И то така, че да не ми дадат камъни, които са безкрайно различни по структора, а именно белия прах който става прозрачен при смесване с лака. Няма ли някакво техническо име? За пример ще дам един продукт за който се сещам мимоходом - Амониев хлорид, сигурно 90% от хората не знаят да какво става дума, а Нишадър е нещо познато на 90%.

Аз го купих оттук:
http://www.fartt.com/
Изпращат с еконт. Звънни по телефона и кажи пемза на прах за полиране - така е ясно. Иначе можеш да го намериш в каталога, но не помня в кои раздел и група беше. Трябва да поровиш.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |