| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Елементарен маломощен СВ предавател на 1 MHz  (Прочетена 20646 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
Re: Елементарен маломощен СВ предавател на 1 MHz
« Отговор #105 -: 14 Юни, 2016, 22:03:31 »
Едва ли помагате много на Даката! Моят съвет е да си набави най необходимите уреди - мултиметър цифров и стрелкови, някаво универсално захранване, осцилоскоп, да се научи да ги използва и тогава да започва да чете. Както е известно не става само с експерименти, трябва и ...   :) :) :)
Успех Дака!!!

dakata.radio

• Гост
« Отговор #106 -: 14 Юни, 2016, 22:20:44 »
Благодаря! :)
Даскалите много ме тормозят. :D :D :D
1. Мултицет имам -цифров;
2. Универсално захранване - като например?
3. Осцилоскоп - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да намеря;
4. Както казах скоро: най-важни са желанието
и кефа. За три месеца мисля, че вървя добре.
Но за ниво "професионалист", трябват бая
години опит и четене. Ако вървя все така,
ще стигна след време колегите. :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #107 -: 14 Юни, 2016, 23:30:43 »
Не е важно са си поставяш цели и задачи със срокове, а това което правиш да го правиш с хъс и да лягаш и ставаш с мисълта за него. Нищо в тая работа не става насила. Поставяш си задача да реализираш някой проект и непрекъснато мислиш, четеш, експериментираш и действаш в посока за неговото усъвършенстване. Не е важно дали посоката е правилна или не в конкретния случай, важното е да твориш и да МИСЛИШ това е ключовата дума. Върху всяка схема трябва да седиш, да я гледаш и да мислиш докато разбереш как работи до най-малката й подробност. Без да си успял да осмислиш нещата няма да ги разбереш истински. И наистина четене ще трябва и то доста. От личен опит мога да кажа че докато се занимавах с електроника само любителски преди да стана студент по Електроника познанията ми бяха предимно емпирични и можех да повтарям схема без особено голямо разбиране. Пусках се разбира се и в конструиране на мои лични схеми които кога бяха грешни и не работеха добре, кога работеха но кратко преди да изгорят и т.н. но сега като се връщам назад и гледам с умиление към отминалите години и абсурдно проектираните си устройства, част от които са имали щастието да просъществуват без да дефектират до наши дни (може да служат за реклама на яки полупроводникови елементи :)). След като минах в технически университет курсовете по теоретична електротехника, полупроводникови елементи, аналогова схемотехника, импулсна схемотехника, теория на автоматичното регулиране, цифрова схемотехника, преобразувателна техника, токозахранващи устройства и много други започнах вече да вниквам наистина в схемите, в принципа им на работа, както се изразяваше един мой преподавател - виждам как потенциалите щъкат из схемата. Тогава вече достигаш ниво професионалист, и пак не може да говорим за достигане защото в тази професия усъвършенстването става постоянно, цял живот няма достигане, нещата са динамични. Но през цялото ми следване безценно е било практическото ми познаване на нещата, това че съм знаел все пак какво е транзистор, че съм го ползвал в ключов режим или в режим на емитерен повторител, това че съм изпитал практически някои схеми на импулсни захранвания голяма част от които са гръмнали и т.н. така да се каже не съм бил бос да попадна там и до втори курс да си мисля че транзистор е радиоприемник ВЕФ (това в действителност един мой колега си го призна). Така че със сигурност продължавай да правиш това което правиш, и с целенасочени стъпки и четене ще навлезеш дълбоко в материята и ще си правиш много неща. но това е съвета ми, не гледай напред, гледай пред себе си това което правиш в момента и го разчепквай до най-малките подробности. Другото ще стане факт от самосебеси като един ден се обърнеш назад и видиш пътя който вече си извървял.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • LZ1SWE
« Отговор #108 -: 15 Юни, 2016, 07:18:37 »
Ейй Ориго, браво, че хубаво казано!!! ПОДКРЕПЯМ!  :drinks:
Както се казваше едно време, нашето хоби не бива да е самоцел. Тази чест само имат фундаменталните науки, където това е нужно за тяхното развитие. Радиотехниката и електрониката може да са експлоративни хобита, но по важното е, че са първа производна от 3 фундаментални науки - физика, химия и математика. Без разбиране, без вникване в естеството на нещата не може да има развитие, удовлетворение, опит. За това подчертавам думите на Митко - вниквай! Голямо щастие и удовлетворение носи разбирането. Няма НИЩО СЛОЖНО, има предрасъдъци и прегради, които си поставяме сами и ни поставят, докато ни "образоват". Не приемай ученето в хобито като ученето в училище!!! Нямат НИЩО общо.
През последните 21 години занимания този процес на когниция освен, че ми е донесъл много радост и гордост, ме е научил да мисля, да съждавам, да анализирам. Това хоби развива мозъка както малко други го правят.
Разделяй и владей е системата. Направил си детекторен приемник - разнищи го! Разбери как работи и какво го движи. Направи всичко, за да го подобриш, експериментирай и най-важното - изучи принципите, които трите фундаментални науки залагат зад него. Разбери как се излъчва и приема радиосигнал, как функционира трептящия кръг и какво е качествен фактор, загуби, какво е АМ и как АМ сигнала се детектира. Направи експерименти за подобряване на селективността и чуствителността. Изяж проклетото нещо с кокалите!
И чак тогава продължавай напред.
« Последна редакция: 15 Юни, 2016, 07:33:20 от ahedproductions »
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #109 -: 15 Юни, 2016, 09:56:21 »
Има много добри книги (учебници) за радиолюбители, с помощта на които всеки който има желание може да провери на практика възможностите си в областта на радиотехниката, без излишно и банално "теоритизиране". 

Елементарният радиопредавател е добро начало за раелизацията и на други интересни схеми !
Постепенно ще дойде необходимостта и от осцилоскоп, сигналгенератор и друга апаратура.

Техническите университети са далече от радиолюбителската дейност, а в някои случаи с кухите си програми за обучение са безполезни за специалистите, които подготвят.

"Професионализмът" в радиолюбителството е друга бира !  :drinks:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #110 -: 15 Юни, 2016, 10:12:59 »
Абсолютно вярно! Само няма да се съглася че са кухи програмите в ТУ има много основополагащи предмети които освен това са и много професионално поднесени и за наистина заинтересованите студенти са изключително ценни, изучават се много полезни неща в детайли като започнем от модела на транзистора и стигнем до различни усилвателни стъпала с транзистори и операционни усилватели, материала е така добре структуриран че след като си изкарал курсовете вече разбираш как работи всяка схема и как се проектира. Вярно не казвам че за да станеш радиолюбител трябва да завършиш ТУ, даже напротив но в никакъв случай не са кухи програмите. А студентите напоследък са толкова незаинтересовани че каквото и да им включиш в програмата за тях е безполезно те не ходят на лекции, на упражнения се почесват а после взимат протоколите от някой който ги е направил и ги разпечатват просто, не вдяват нищо, елементарно нещо като мултиплексор за 1 семестър повтаряне не можаха да запомнят. На защитата на протоколите после се държат все едно не са били на лабораторните упражнения изобщо!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #111 -: 15 Юни, 2016, 17:29:50 »
Днес въобще какво образование има??? Нито учителите (по-младите) са читави, нито учениците имат някакво желание да учат. За възпитание да не повдигаме въпрос. С една дума - скръб, с две - пълна скръб!!! Само отбиване на номер и купуване на дипломи! Нищо друго...

Оспамихме бая темата. Стига толкова странични приказки!
« Последна редакция: 15 Юни, 2016, 17:39:55 от dakata.radio »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #112 -: 15 Юни, 2016, 18:38:17 »
Не започвай да говориш за по-младите учители без да имаш преки впечатления. Аз лично смятам че единственото сбъркано в образователната система е начина на финансиране на университетите което ги принуждава да пробутват всеки който е влязъл това води до пълна липса на конкуренция още при приемането и тотална демотивация до самия край където излизат без познания и диплома в джоба. Но това не го правят в университета защото не им пука, а защото и те се опитват да оцелеят. Като се оправи държавата (което едва ли ще стане скоро) ще се оправи и всичко останало.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #113 -: 15 Юни, 2016, 19:25:45 »
Всичко е сбъркано в образователната система! И не само в нея. Повече не коментирам, защото тук не е мястото да обсъждаме това. :spam:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |