Привет, да споделя и моя опит:
От 1996 до 2001г. с приятели бяхме взели под наем една фазанария, включваща и инкубатори - италиански на фирма Виктория. Големия инкубатор, който основно ползвахме събираше 12000 яйца.
Преди първоначалното зареждане на яйца инкубатора си пускаше да роботи най-малко 78 часа, за да може да се отопли "сандъка". Яйцата се зареждаха на партиди от по 2000бр. и престояваха в инкубатора 21 дни. Температурата в инкубатора се поддържаше на 99,8 гр. по фаренхайд - всички термометри /и контролните/ бяха по Фаренхайд.
Скарите с яйцата инкубатора накланяше плавно на 30гр. на ляво - после на дясно, на всеки час.
Яйцата винаги се поставят в инкубатора, а и преди това в кората за яйца, винаги с върха надолу.
Преди да се поставят в инкубатора, яйцата се фумигират - обгазяват с формалинови пари /инфо в нета бол/ за дезинфекция. Салмонелата не е за пренебрегване! Никога яйце, което е нарочено за люпене НЕсе мокри. На 5-7 ден яйцата се преглеждат за да се установи кое от тях се е "залюпило" и кое не е - не е било оплодено. Брака се изхвърля - стигало се е до ситуации, когато пропуснато яйце мъток се е "взривявало" в машината - смрадта е огромна. Добре е яйцата, които се слагат за люпене да не са по-стари от 20-25 дни. "възрастта" на яйцето се определя по размера на въздушната камера намираща се в "дупето" - по заоблената част на яйцето. Ако "кръгчето" което очертава въздушната камера е по-голямо от размера на 20ст. е по добре да изядеш яйцето от колкото да го сложиш в инкубатора.
На 21 ден яйцата се изваждат от инкубатора и се прехвърлят в мрежести тави на друга машина наречена "майка", където температурата е 99,7 по Фаренхайд, а влажността доста по-висока отколкото в инкубатора. До третия ден от престоя им в "майката" яйцата стават пилета.
Забравих да спомена, че още в началото изхвърлихме контактните живачните термометри и заложихме на електрониката.
Това, че температурата танцува не е проблем - всеки ден вратите на машините са се отваряли за да се изваждат яйца, да се зареждат нови, да се преглеждат трети. А нали, и кокошката от време на време става и не стои постоянно върху яйцата?? Въпроса е температурата да не надхвърли 102 гр. по фаренхайд - на толкова бяха фиксирани оригиналните аварийни термометри /живачни /.
Ако имаш конкретни въпроси пиши на лични. Приятелят ми все още се занимава с пилета. Не знам дали ще мога да я намеря, но някъде имах и книжка /на някой си професор/ за люпене на птици - ако я намеря - твоя е.