| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Изходен трансформатор за детектор  (Прочетена 1270 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
Изходен трансформатор за детектор.

Темата вероятно ще е интересна за някои колеги. Спомням си, че тук бях чел нещо по въпроса. Немски разработчик с набор от няколко различни трансформатора с различен импеданс за включване на говорител с висока чувствителност вместо високоомни слушалки. Или поне аз си мисля, че това е идеята. Не ми се превежда, тегав ми е немския.

http://www.roehrentechnik.de/html/53_49.html

http://www.roehrentechnik.de/html/bastel-au.html

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
Re: Изходен трансформатор за детектор
« Отговор #1 -: 04 Юни, 2016, 14:08:27 »
Детекторните приемници приемат  индуцираната  електромагнитната енергия от предавателите в трептящия кръг , която с  чрез изправяне колебанието на амплитудата се преобразува в  звукови сигнали . Без допълнително усилване мощността е нищожна , особенно ако предавателите са надалеко едвам се чува сигнала през слушалките , които имат мощност в mW. Лично мен  ме съмнява а се чуе въобще нещо през високоговорител с мощност от 1W на горе ,не знам от къде ще се вземе тази енергия , която да го захрани , пък колкото и голяма чуствителност да има . Но щом правят и  такива трансформаторчета , няма да е без причина но аз още не мога да го повярвам, че ще се получи нещо.  Такова  свързване на диодите не е ли за  удвояване на напрежениетона принципа  тази схема ?

« Последна редакция: 04 Юни, 2016, 14:14:10 от Ricarq »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Изходен трансформатор за детектор
« Отговор #2 -: 04 Юни, 2016, 14:16:30 »
За да чуеш нещичко на чувствителен високоговорител ти трябват миливати. Със хубави високоомни слушалки под миливат. В случая става въпрос за мощни предаватели в относителна близост и много добра антена и заземяване. Абсолютно възможно е в такива условия да си слушаш тихичко на високоговорител. У нас само жителите на Видин и селата около предавателя все още имат тази възможност. Иначе покрай мощните предаватели едно време хората светодиоди са палели от антената директно едва ли не, пък камоли да не се чуе на един ВГ.
Да, в схемата напрежението ще се удвои със сигурност, но в случая това не е въпроса, защото важна е енергията а тя е една и съща и след удвоител и след нормален детектор. При всяко положение е важно просто да се съгласува оптимално детектора с кръга.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |