| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Защита от късо при изпробване на уреди с неизвестно състояние !?  (Прочетена 3532 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен stoi

• Квантов електрон
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Та след като ми гръмна няколко пъти захранващ кабел в ръката след включване на уреди с неизвестно състояние реших да предприема нещо :)
Тук съм чел за идеята да се пускат през последователно свързана крушка. Драснах на бързо идея как да направя една постановка
за първоначално тестване на такива уреди.

Състои се от стопяеми предпазители на първичната страна та трансформатор 1:1 които ще служи за галванично разделяне .
След това имаме два автоматични предпазителя. Ключ за постоянно включване и допълнително само бутон за кратковременен тест , с идеята ако нещо се чуе да гърми да се вдигне пръста веднага. След това е крушката.
Питанията са ми следните:
- До колко е смислено да има АП-та в случая, понеже пада на крушката ако има късо в товара няма да се получи мигновенно и дали преди това няма да се задействат АП-тата , като в случая само ще пречат.

- Как е по-коректно да се свърже крушката на фаза или на нула , при положение че всеки път ще е известно на кой край ще е фаза  и нула.

- Как се подбира оптимална мощност на крушката спрямо товара при положение че товара е изправен и искаме известно време да го захранваме през тази система ?

Ако имате идеи или забележки по схемата споделете.

Неактивен vasevdeyan

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 45
Трябва да има и превключател (бутон) който да шунтира товара. При натискане ако няма разлика в светенето значи има късо иначе ако всичко е наред при ненатиснат бутон крушката свети една идея по-слабо.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Ако крушката не се шунтира никога, не виждам смисъл от АП. Понеже разнообразието от товари е твърде голямо най-добре да  имаме набор от крушки, които да сменяме според ситуацията. Ако някой иска, може да добави амперметър и волтметри преди и след крушката.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
Ето едно подобно съоръжение, което ми служи добре. За сега не съм добавил измервателни прибори.

Неактивен stoi

• Квантов електрон
    • www.ev-bg.com
Ако правилно разбирам по снимката , в твоя случай не ги добавяш всяка следваща в паралел, а самостоятелно, като си подбрал лампи с различна мощност ?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Първо нали каза че има разделителен трансформатор, след като имаш такъв след него понятията фаза и нула не съществуват следователно крушката няма значение къде точно е свързана. Освен това предпазители както са ти казали са излишни от вторичната страна ако винаги крушката е свързана във веригата а не се шунтира, а и да се шунтира при адекватен първичен предпазител може да се спори дали е необходим вторичен такъв. Защо освен това си сложил по два предпазителя на всяка линия по един? Достатъчен е по един във верига. Аз лично съм си направил такова устройство за тестване, без предпазител и без автотрансформатор ами съм взел един двугнезден бакелитен разклонител и съм монтирал фасунга в едното от гнездата му. Конструкцията видях за пръв път при един инженер който се занимаваше с ремонт на телевизори, изключително красиво и компактно устройство изглежда като фабрично и веднага си направих! За мощността на крушката - аз използвам винаги 200 вата. Незивисимо какъв е консуматора, така или иначе нейната идея за мен е да избегнем големите пукоти и разтапяния при късо, а не да „галим“ товара с някакъв конкретен ток част от номиналния му. В това отношение 200 ватовата крушка си върши работата дори през нея да захранваш 5 ватово зарядно за GSM. Иначе обикновено крушката трябва да е около 2 пъти по-мощна от товара за да бъде той относително добре захранен през нея, даже повече от два пъти. Така че с 200 ватова крушкатовар максимум 100 вата. Имам и крушка 500 вата за по-мощни товари но тя е на фасунга E40 и не става на конкретното „устройство“. Това е, дано съм бил полезен.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен stoi

• Квантов електрон
    • www.ev-bg.com
Първо нали каза че има разделителен трансформатор, след като имаш такъв след него понятията фаза и нула не съществуват следователно крушката няма значение къде точно е свързана. Освен това предпазители както са ти казали са излишни от вторичната страна ако винаги крушката е свързана във веригата а не се шунтира, а и да се шунтира при адекватен първичен предпазител може да се спори дали е необходим вторичен такъв. Защо освен това си сложил по два предпазителя на всяка линия по един? Достатъчен е по един във верига. Аз лично съм си направил такова устройство за тестване, без предпазител и без автотрансформатор ами съм взел един двугнезден бакелитен разклонител и съм монтирал фасунга в едното от гнездата му. Конструкцията видях за пръв път при един инженер който се занимаваше с ремонт на телевизори, изключително красиво и компактно устройство изглежда като фабрично и веднага си направих! За мощността на крушката - аз използвам винаги 200 вата. Незивисимо какъв е консуматора, така или иначе нейната идея за мен е да избегнем големите пукоти и разтапяния при късо, а не да „галим“ товара с някакъв конкретен ток част от номиналния му. В това отношение 200 ватовата крушка си върши работата дори през нея да захранваш 5 ватово зарядно за GSM. Иначе обикновено крушката трябва да е около 2 пъти по-мощна от товара за да бъде той относително добре захранен през нея, даже повече от два пъти. Така че с 200 ватова крушкатовар максимум 100 вата. Имам и крушка 500 вата за по-мощни товари но тя е на фасунга E40 и не става на конкретното „устройство“. Това е, дано съм бил полезен.

Това с двата предпазителя на всеки един от проводниците го виждам на някой БГ а и западни токо-захранвания и едва ли е излишно са ги сложили.  Принципно и на мен не ми се връзва като смисъл, но някой ако е запознат защо ги правят така нека сподели. Едва ли имат просто в излишък предпазители за слагане ? А относно крушката във фазата или нулата говорих принципно, кое е по-правилно ?!
« Последна редакция: 03 Април, 2016, 18:07:33 от stoi »

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
При мен всеки ключ свързва съответната крушка в паралел на останалите. Това нещо има само два извода. Като го включа последователно на нещо може да служи за предпазване от късо. Може също така да се ползува за товар, за което и го направих.

Два предпазителя ползуват, когато имаме уред свързан трипроводно, като единият проводник е защитно зануляване свързано с корпуса. Другите два проводника могат да са и фаза и нула в зависимост от това как сме включили щепсела.
 Идеята е да изгори предпазител, който в момента е фазов ако по някакъв начин фазата избие на корпус. Това се прави само когато корпусът е проводим.

Неактивен stoi

• Квантов електрон
    • www.ev-bg.com

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
През разделителен траф лампа 100вата като паралелно на нея съм монтирал предпазител автоматичен.
По този начин първо влючвам товара през пробната лампа и ако всичко е наред вдигам и предпазителя.
Не мога да го снимам защото в момента съм разглобил всичко защото правя табло с автотрансформатор и тази схема отделно.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |