| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: кои са най често използваните стойности на съпротивления?  (Прочетена 1456 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1950
  • Населено място: Пловдив
Да почешем клавиатурите малко.

Кои са най често използваните стойности на съпротивления според вас?

Според мен са 10к

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Според мен 1К, 4К7 и 10К се борят за първото място.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
Аз като чуя думата съпротивление и пред мен изниква 4,7 килоома. И пак зависи от техниката в която се намират. В ламповите телевизори и радиота са едни стойности които най често се повтарят, в германиевите транзисторни схеми са по други, а в интегралната схемотехника са трети. Всяка схема си има особености.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
Аз съм събирал и събирам съпротивления от каквото ми попадне.
Предлагам на края да видим в коя кутийка има най много.
48699-0
48701-1

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
най срещаните според мен са 10 и 100 кОма.  Но малко не виждам смисъла на тази тема  освен от статическа гледна точка. . Всъщност какво значение има ?

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
Няма смисъл. Просто чешем клавишите. Лаф да става.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Трудно ми е да преценя кои се срещат най-често. Както е казал колегата по-горе наистина зависи от схемотехниката. В ламповите схеми има много по-високоомни резистори от транзисторните схеми, и ако в лампова схема 220k, 470k и 1M са често срещани стойности, то в транзисторните са рядкост. В ламповите схеми пък са рядкост по-ниските стойности, макар че ги има в катодите.
Може би и аз гласувам за диапазона от 1 до 10к все пак, но наистина трябва истинска статистическа обработка за да се каже, а не само така по усет.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
Мисля, че масови са кратните на 47, т.е. 47 Ома, 470, 4к7, 47к, 470к...

Активен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
В ламповата техника и тази базирана на мос транзистори също така и мос логическите схеми са със големи стойности по понятни причини.За тях са от 100к.до няколко мгом.Всичко зависи от това каква е електрониката.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
Ето малко полза от безсмислието.
Забелязах че е много лесно да объркаш съпротивления с цветен код със стойности 15к и 75к и съответните им кратни.
Кутийките за 160k, 16k, 16om, 11om, 6,2om , 1.6om, 1.3om 1.1om са празни.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |