| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Принтиране на печатна платка-ютиен метод.  (Прочетена 3021 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Върху каква хартия изпечатвате платката по ютиен метод?
Нещо от скоро време бера ядове.Ползвах до сега лъскава хартия от рекламното списание на Лидъл и ставаше,но от скоро време не се получава.Незнам хартията ли промениха или нещо друго има.Пробвал съм и от други принтер изваден печат.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
Re: Принтиране на печатна платка-ютиен метод.
« Отговор #1 -: 01 Април, 2016, 20:03:11 »
Гланцираха хартия,най добра е тази която гланцират с каолин.Върши работа и от цветни гланцирани списания,рекламни каталози.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #2 -: 02 Април, 2016, 08:27:50 »
Имаше клипове в тубата- ползват тиксо. Принтират върху хартия да се локализира отпечатъка и после залепят внимателно там широко тиксо. Принтира се отново и точно този отпечатък, върху тиксото, се пренася на фолиото. Получаваха се абсолютно перфектни платки! Не ми е оставало време, но разпечатах една платка така и наистина върху тиксото се бе принтирало идеално! Колеги от Аудиофорума казаха че са опитвали и резултатите били много добри. Въпреки всичко аз си мисля, че е еизключително важно да се ползват оригинални касети, защото заместващите и презареждани такива на гладка повърхност не печатат добре, за разлика от хартията.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 02 Април, 2016, 11:06:00 »
Да, вярно е трябва да се ползват оригинални касети но и принтера трябва да е от по-старичките защото новите не докарват нужната плътност на тонера. Например аз преди окончателно да изоставя лазерно - ютийния метод за производство на платки бях стигнал до следната технология. Принтирам на прозрачно фолио за шрайб проектор след това го налагам върху идеално почистената и обезмаслена повърхност на платката и го пускам 10 - 20 пъти да мине през обикновен ламинатор на който леко съм повишил работната температура. След това оставям да изстине платката и прозрачното фолио само се отлепва. При това трансфера който получавам е съвършен, просто 10 от 10 платки стават идеални. Никога не ми се отлепва тонера да остане по прозрачното фолио, всичко е здраво залепнало за платката. Детайлността е прекрасна. ОБАЧЕ, има за съжаление обаче - при това не остава никакъв слой от хартията върху тонера, както става при използване на гланцова хартия  и се оказва че плътността на тонера на големите площи не е достатъчна - медта се вижда да прозира и след ецване цялата площ е като разядена. Просто принтера не осигурява достатъчната плътност. Приятели със стари лазерни принтери по същата технология си правят платките отлично. Та и затова аз зарязах лазерно-ютийния метод и сега ги правя по фотометод с негативен сух фоторезист и резултатите са отлични.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #4 -: 02 Април, 2016, 19:19:34 »
Да, вярно е трябва да се ползват оригинални касети но и принтера трябва да е от по-старичките защото новите не докарват нужната плътност на тонера. Например аз преди окончателно да изоставя лазерно - ютийния метод за производство на платки бях стигнал до следната технология. Принтирам на прозрачно фолио за шрайб проектор след това го налагам върху идеално почистената и обезмаслена повърхност на платката и го пускам 10 - 20 пъти да мине през обикновен ламинатор на който леко съм повишил работната температура. След това оставям да изстине платката и прозрачното фолио само се отлепва. При това трансфера който получавам е съвършен, просто 10 от 10 платки стават идеални. Никога не ми се отлепва тонера да остане по прозрачното фолио, всичко е здраво залепнало за платката. Детайлността е прекрасна. ОБАЧЕ, има за съжаление обаче - при това не остава никакъв слой от хартията върху тонера, както става при използване на гланцова хартия  и се оказва че плътността на тонера на големите площи не е достатъчна - медта се вижда да прозира и след ецване цялата площ е като разядена. Просто принтера не осигурява достатъчната плътност. Приятели със стари лазерни принтери по същата технология си правят платките отлично. Та и затова аз зарязах лазерно-ютийния метод и сега ги правя по фотометод с негативен сух фоторезист и резултатите са отлични.

Ако се стигне до там че да се наложи да сменям принтера какъв ме съветвате да купя?
Купил съм една платка със фотолак запечатана със черен найлон но още не съм се решил да пробвам с нея.
От къде мога да купя прозрачно фолио?
« Последна редакция: 02 Април, 2016, 19:49:05 от Gabo »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #5 -: 02 Април, 2016, 19:43:12 »
Търси по копирните центрове и книжарниците. Аз поне от там си го купувам това фолио, води се за шрайб проектор май. На някои места се продават само прозрачните листи по отделно, на други ги продават залепен всеки прозрачен лист за един нормален лист. Не прави грешката да принтираш без да ги разделиш, изображението се размазва, идеята не е да се принтира както са заедно. За принтера нямам никаква представа какъв да си купиш. Нов естествено никой не отговаря на изискването за плътност, чувал съм че някои стари модели на HP са подходящи за целта. Ако решиш да правиш платки по фотометода, тогава плътността на всеки лазерен е достатъчно висока за добър фотошаблон.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #6 -: 02 Април, 2016, 19:50:14 »
Чувам от студентите, като си разправят, че печатат върху листа който остава (подложката) от самозалепващата хартия. Има я във всеки копи център и е стотинки.

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #7 -: 02 Април, 2016, 23:54:34 »
Чувам от студентите, като си разправят, че печатат върху листа който остава (подложката) от самозалепващата хартия. Има я във всеки копи център и е стотинки.

Да , потвърждавам става . Но не на всички подложки , иначе съм пробвал и на обикновена хартия просто оставям във вода за 24 часа да се разкисне хартията и няма никакви проблеми

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |