| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Кондензатор за осцилоскоп тектроникс  (Прочетена 2190 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Днеска ми изпуши тектроникса и като отворих се оказа един кондензатор. Може ли да ме посъветвате от къде да си купя такъв. 0,068Мф./250В и 5,8Мхц. И въобще тази честота ме притеснява дали е важно да е такъв или може и друг.
46383-046385-146387-2
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Кондензатор за осцилоскоп тектроникс
« Отговор #1 -: 03 Март, 2016, 13:16:58 »
Ето този мисля че е най-точния еквивалент на твоя: http://bg.farnell.com/kemet/pme271m568mr30/cap-film-paper-68nf-275vac-rad/dp/9717455 Все пак си мисля че този кондензатор е някъде в мрежовите филтри и всякакъв подобен ще свърши работа, включително 100 нанофарада, но за целта трябва да провериш в каква верига е кондензатора.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #2 -: 03 Март, 2016, 19:42:39 »
И аз съм на това мнение, смятам да сложа от сивите на 275В АС. Но ми стана интересни за тази честота. Не вярвам импулсното да работи на мегахерц, че да му трябва такова чудо.
Става на въпрос за С1016 или С1018
« Последна редакция: 03 Март, 2016, 20:00:44 от shri »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 03 Март, 2016, 19:52:35 »
Не, това предполагам е честотата на собствения резонанс на кондензатора, и изобщо не е висока за кондензатор с такава стойност, всеки който вземеш ще има подобна или по-висока. Импулсното не работи с такава честота, обаче хармониците които генерира се простират до десетки и стотици мегахерци.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #4 -: 03 Март, 2016, 20:04:43 »
Имам спешна работа да върша, а без осцилоскоп съм вързан. И искам да съм сигурен, че няма да се повтори и с новия. Иначе се вижда, че е част от входен мрежов филтър преди греца.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 03 Март, 2016, 20:29:23 »
Тогава слагай такъв https://store.comet.bg/Catalogue/Product/23924/ макар че ако нямаш сега като тръгнеш да го поръчваш то ще стане по-бавно. Под секрет, както предполагам знаеш той спокойно може да си работи и без този кондензатор като за „спешно“.

Неактивен Moss

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 36
« Отговор #6 -: 10 Март, 2016, 01:37:52 »
Подобни на оригиналните има във Фарнел, аз съм поръчвал    
2332430
2332422RL
2429365
Честно казано, като ги гледах, не ми вдъхнаха много доверие, и си мисля, че трявбаше да си купя просто някакви читави от Комет. 
Интересното за мен беше, че тоя проблем ми се случи два път за един месец, с два различни осцилоскопа.
Малко по-късно, на единия му замина и мрежовият филтър, отделяйки някаква страховита черна слуз и очарователен пушек в големи количества.
След няма и 30 години, тия техники почват да правят проблеми, което е малко разочароващо... :D

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #7 -: 10 Март, 2016, 10:51:12 »
Аз купих от Братан един сив със същите параметри на 275В. Смених и всички електролити, бяха надути някои. А този изгоря кат парна машина. Почна, да изригва дим от скопа като от парна машина. Не е хубаво, да се пренебребгва този входен филтър, за това си го възтанових. Сега осцилоскопа си бачка.
Няма нищо вечно освен самото съществуване. Нормално е кондензаторите да стареят. Но пък другата електроника си е в ред. Аз си падам по аналоговата техника щом е осцилоскоп и си го уважавам. Моя е 300Мхц. и си ми върши идеална работа.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |