| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Реставрация на радио Bernau/Nauen и още нещо..  (Прочетена 4523 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Николов

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 7
  • Населено място: София
Здравейте на всички, пиша ви по повод реставрацията на първото ми лампово радио: http://www.radiomuseum.org/r/stern_berl_11331_1.html

В момента кутията е почистена и боядисана + лакирана, плата пред говорителя е изпран и сложен да не виси, шасито е почистено, смазано и раздвижено. Сложих лампи, че някой беше решил да лиши шасито от тях. Работили са, но радиото в момента свири и то много прилично. Има един проблем, който в момента само е закърпен - контакторите на обхватите са окъсени (благодарение на един приятел, много в час с лампова техника) за приемане на УКВ само, защото не правеха добър контакт. Пълния ремонт може би ще се направи някой ден, но била доста трудоемка работа и затова се реших засега да си свири. Изработвам и нова скала, защото оригиналната беше с липсващо парче. Дизайна го правя на Аутокад и може да се приложи и за други радиа с липсващи или повредени скали. Файла се принтира на прозрачно фолио и чакам само да ми отрежат на воден джет стъклото за основа и мога да пусна снимки.

Много се зарадвах, че тук хора се занимават с промяна на УКВ обхватите. Мечтата ми е радиото да може да приема всички станции. В момента обхвата му е 13 MHz - според скалата между 87 и 100 MHz. Чрез единия от настройващите кондензатори може само да се мести. Успях да я преместя до към 107 MHz, но отдолу стига само до 94 MHz. Затова се обръщам към вас за помощ дали е възможно да се разтегне малко. Прочетох теми, в които вече е правено и затова имам надежди.

Схемата: http://www.radioecke-berlin.de/uploads/pics/Bernau-Nauen.jpg

Много подобна ми изглежда на схемите описани в темата за УКВ-ИП-2, но руския не ми е силен език. Все пак успях да разбера, че променят няколко кондензатора и от там се променя работата на приемника и хетеродина. Дали нещо подобно може да се направи, за да се разшири обхвата при мен?

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
Re: Реставрация на радио Bernau/Nauen и още нещо..
« Отговор #1 -: 10 Юли, 2013, 19:34:47 »
За разширяване на обхвата на УКВ се маха С16.
След това се настройват L11 - C17, L10 - C13 и L3.

Пренастройката на УКВ-ИП-2 е много по-сложна.
« Последна редакция: 10 Юли, 2013, 19:44:37 от Radio208 »

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
« Отговор #2 -: 11 Юли, 2013, 11:33:20 »
          Поздравления за хубавия апарат! Аз имам една Олимпия , която много прилича на твоето радио и има прекрасен звук. Нейния обхват е същия и аз мисля да го разширя но не остава време.
          Ако стане сакатлък с плата пред говорителя, можеш да ми се обадиш, имам няколко парчета подходящ плат.url=http://prikachi.com/images.php?images/235/6160235U.jpg][/url]

Неактивен Николов

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #3 -: 12 Юли, 2013, 14:03:15 »
За съжаление опитите ми да разширя обхвата не дадоха резултат..  :( Вероятно нещо бъркам настройката, защото като махна C16 изчезват всички станции, независимо в какво положение са врътките на  C17, C13 и L3.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #4 -: 12 Юли, 2013, 18:30:54 »
В схемата кодензаторът С16 е 11pF, а C19 е 6pF.
Включваш С16 и махаш С19. Може да се наложат проби и с други по-малки стойности на кондензаторите докато се влезе в обхвата 87 - 108 MHz, но накрая настройката ще стане.  :)

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #5 -: 12 Юли, 2013, 18:32:21 »
Имаш ли някаква апаратура за измерване и настройка,укв сигналгенератор примерно.

Неактивен Николов

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #6 -: 16 Юли, 2013, 13:01:02 »
Нямам апаратура за съжаление.. Последния ми опит беше да заменя C16 с тримерно кондензаторче 0-10 pF. Пак без особен резултат. За сега го оставям в оригиналния му вид.

Неактивен gnachev72

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 9
  • Населено място: гълъбово
« Отговор #7 -: 17 Юли, 2013, 16:44:49 »
Здравей  колега   да  ти  покажа    и   моят Bernau/Nauen  мисля  че  е с   ориганалният   плат    за  да  се   орентираш  кой   ще   е  подходящ   .  Мисля  че  ги   има   и  с  бели  скали  .  Успех  в  реставрацията   .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |