Напоследък често ползвам 16-ката, която работи перфектно и се замислих за предложението на колегата CVT за флопи емулатор, той предложи Gotek, с цел по-лесна обмяна на файлове. В момента и флопито и диска са музика за ушите ми и възнамерявам да ги ползвам докато мога. Ако съм късметлия, по начина по който ползвам диска може да издържи още 5 години, а поддръжката на флопито е безпроблемна. А и да си призная, никак не ми харесва идеята за модерно изглеждащо устройство на предния панел.
В момента обменям файлове с добрия, стар LapLink кабел, но за целта трябва да включвам 486-ката която има принтерски порт и интернет достъп. На нея свалям програмите и игрите, както и направо флопи диск образи които после записвам на 16-ката. Макар и работещ, целия процес все пак е тромав. Видях, че има сравнително евтини ISA карти, към които може да се закачи стандартна USB-A флашка. Този вариант ми хареса, тъй като се запазва вида на предния панел, както и факта, че се поддържа hot-plug на флашката. Доколкото разбрах, скоростта на обмен е около 100-150KB/s и това приемливо за мен в този сценарий. Видях, че има и проект за ROM по който се работи, който позволява да се зареди ДОС от флашката, но това е извън мойте нужди.
Има ли някой тук с подобен опит и евентуално да може да сподели своя опит?