Здравейте отново
. След като публикувах първата си тема във форума останах с уникално впечатление за съфорумците, това е и причината да пиша отново. Този път ми се иска да оформим нещо като справочник или наръчник за начинаещи, които искат да се занимават с електроника. Идеята ми е по-опитните колеги (малко се срамувам като използвам думата, защото съм далеч от нивото на голяма част от Вас) да дадат отговори на някои честно срещани въпроси. Като за начало мисля да обсъдим замяната на неработещи градивни елементи (кратко, точно и ясно като мисля след всеки елемент, в обем едно-две изречения да бъде описано и неговото основно свойство и съответно начина на замяна) . Ще се опитам да започна с няколко елемента, моля ако имам грешки да бъда поправен
. Предварително се извинявам , ако темата не е в подходящия раздел.
1. Резистор- основно свойство е неговото съпротивление. Заменя се със същия по възможност, ако не разполагаме с такъв може използваме последователно или успоредно свързани резистори с други стойности.
За последователно свързани Еквивалентното съпротивление е сума от съпротивленията на, участващите резистори (Re= R1 + R2 + R3 + ......... Rn).
За успоредно свързване Еквивалентното съпротивление е по- малко от най-малкото съпротивление на участващите резистори (1/Re= 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 ..... 1/Rn като при смятане не се забравя да се приведе под общ знаменател. Когато имаме само два паралелно свързани резистора изпозваме формулата Re= (R1*R2)/(R1+R2) ). Никога не заменяме с по-маломощен от повредения.
2. Кондензатор- основното му свойство е неговия капацитет. Може да се използва за разделяне на постоянно от променливотокови вериги. Кондензаторите могат да се разделят на полярни (електролитни) и неполярни. Заменяме дефектирал кондензатор със същия по възможност, ако нямаме наличен може да свържем няколко кондензатора в паралел и последователно като еквивалентното съпротивление се пресмята по точно противоположния начин спрямо резисторите. При замяна на Електролитен кондензатор е добре да се съобразяваме с работното напрежение.
3. Изправителен диод- основно свойство е преобразуването на променливотокова енергия в постоянно токова такава. Основните параметри, с които трябва да се съобразяваме при замяна на изправителен диод са :
- тип на диода съответно германиев (Ge) или силициев (Si)
- пад на напрежение и протичащ ток в права посока .
- максимален обратен ток.
- максимално обратно напрежение.
- разсейвана мощност.
Препоръчително е замяната да се прави със същия диод, но ако нямаме такъв може да проверим за аналози в интернет или справочници като внимаваме за горе посочените параметри.
Надявам се колегите да продължа с елементи по избор
. Поздави !