Здравейте сандъкчии!
Искам да споделя рецепта за домашна паста за зъби, с която заместихме химическите коктейли, които ни пробутват по магазините и аптеките.
Малко предистория. Преди време се поинтересувах живо от опасностите свързани с ваксините за новородени и съдържанието в тях на тежки метали, основно алуминий в големи количества като адювант. Ваксината ТетаДиф, която се дава на 7 и на 12 пък съдържа живак. Последствията за развиващия се мозък и неразвитата отделителна система са потресаващи. Както и да е, това е друга тема, малко закъсняхме и до 4 месеца слагахме всичко, но повече няма да позволим никой с ваксина да доближи малкото ни бебе.
Тези вълнения ме накараха по-сериозно да погледна на някои неща, с които сме свикнали да живеем, като козметика, паста за зъби, някои кухненски съдове и т.н. и останах изумен какви огромни количества тежки метали има около нас. Нищо чудно, че дементивните заболявания са на мода! Основно алуминий, флуор, живак, мед, но и редица други невротоксични елементи се намират в големи количества във всеки дом.
Конкретно за пастата за зъби. До скоро със съпругата ми ползвахме Хималая, голямо чудо еко био простотия поредна. Гледах на нея с лека насмешка, но си я ползвах. След като задълбах в съдържанието установих, че съдържа 1450ppm флуорид. Сметката е лесна и при 0.3мг слредно погълнат флуорид на миене си направете сметка за колко време при две миенета на зъбите ще натрупате токсична доза в костите и съединителните тъкани. Няколко години. А вие от колко време си миете зъбите с тези химии? Освен че е канцерогенен, флуоридът потиска някои основни нервни функции, потиска мисловния процес и прави човека безволеви и апатичен. И това е доказано. Освен, че го има в пастите, детските млека, го има във водата, зедно с големи количества остатъчен алуминий, който се използва в утаителните пречиствателни процеси като гранулатор и увличащ частиците агент. И НЕ Е НУЖЕН ЗА ЗЪБНОТО ЗДРАВЕ! ТОВА Е ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ.
Освен това в пастите има триклозан, синтетичен антибиотик, който убива без дискриминация устната микрофауна, предизвиквайки дисбактериоза - колкото повече се миете с пастата, толкова повече полезните бактерии намаляват, а патогенните се увелиават. Освен това триклозанът имитира действието на някои хормони в организма, предизвиквайки ненормални реакции в редица жлези с вътрешна секреция, основните регулатори на нашия организъм.
Пастите съдържат и SLS натриев лаурил сулфат - евтино миещо средство, получено от синтез с кокосово масло. Това е пенителен агент, позволяващ формирането на мехурчета при механично въздействие. Само дето НЛС се натрупва в очите, черния дроб, предизвиква катаракта и други заболявания и почти не зе изхвърля от организма. Освен това реагира с други съставки в шампоани, гелове и пасти и образува нитрозамини - можете да се поинтересувате от техния ефект върху човека. Производителите го рекламират като "натурална съставка" - произведено от кокосов орех...
Има и лорет натриев сулфат - друг пенител, евтин и използван в текстилната промишленост. Създава усещане за плътност в козметика, а всъщност формира нитратни съединения с други съставки. Изсушава лигавицата на устата и предразполага към бактериално формиране.
Освен това тази постоянна атака върху слюнчените жлези ПРОМЕНЯ СЪСТАВА НА СЛЮНКАТА, отслабва нейното действие и постиска голямата ѝ роля в разграждането на храната.
В пастите има и още съставки, повечето от които не са изследвани никога за дълготрайни ефекти върху човешкото здраве. Но не се съмнявайте, че хората, които са ги синтезирали не знаят какво могат да причинят.
Това е и целта на производителите - абонати в аптеката, абонати при лекаря, абонати при зъболекаря. Една законна мафия.
Въобще не споменавам децата тук!!! Горното са ефекти при възрастни с изградена и нормално функционираща отделителна система! При децата ефектите са ужасни и за цял живот. Стига толкова, който се интересува да потърси и да прочете. А сега нашата ИСТИНСКИ БИО паста за зъби:
************************************************************************************
Съставките са за единица количество. За повече умножавайте! Не се бойте да променяте пропорции и съставки, важните неща в пастата са две - кокосовото масло и абразивния агент. Останалото подлежи на личен избор. Кокосовото масло е чудо на природата - антибактериално, антипатогенно, омекотяващо, дезинфекциращо, нежно. Може да го ползвате като крем за лице, ръце, в храна (супер аромат!), в домашна козметика и др. Има бая материали за него в нета. Продава се по био щандовете, не е евтино, но стига за много време. Моето го взех за 9 лева/250гр. Вече трети микс паста правя, а съм изхабил около 1/4 от него.
1. 1 с.л. разтопено кокосово масло - маслото се топи над 25 градуса и така се улеснява смесването на съставките загрейте го леко на водна баня
2. 2/3 с.л. хума - нежен абразив
3. 1/3 с.л. сода за хляб - малко по-твърд абразив, леко алкализира устата и предотвратява натрупването на захарни киселини
4. 1/8 с.л. ситно смляна морска сол
5. Стевия или ГЛЮКОЗА за сладост (на вкус), при мен една ч.л. е перфектно.
6. 6 капки масло от мента |
7. 2 капки масло от евкалипт | Маслата освен ароматни са и антибактериални, а ментовото се увлича със слюнката в малки количества и действа добре
8. 8 капки масло от портокал | на лигавицата на хранопровода и стомаха.
Държи се в стъклено бурканче и се разбърква преди употреба. Аз си издялках една малка дървена бъркалка, намазах я с ленено масло за водоустойчивост и я държа в бурканчето, с нея бъркаме и си слагаме на четките. Можете да смените рецептата, експериментирайте! Някои хора не обичат вкуса на сода за хляб, други земния вкус на хумата (въпреки че хумата е перфектния нежен към емайла абразив за паста за зъби).
*************************************************************************************
Моя най-сърдечен съвет към вас - изхвърлете пастите веднага! Не давайте на децата си да ги ползват!
Аз направих следното - една седмица не си мих събите с нищо, освен с вода и четка. Може да компенсирате липсата на свежест с натурален бонбон, като Fisherman's Friend продават ги по бензиностанциите и големите магазини, прекрасни са. По този начин дадох малко време на слюнчените жлези да се възстановят. И познайте какво се случи! Първите дни имах кофти дъх, разбира се. Но до края на седмицата лошата миризма ИЗЧЕЗНА! Слюнката става по-активна и започва да разгражда останалата храна през нощта много по-ефективно. До края на третата седмица ми ОПАДА колкото зъбен камък имах. Сам опада. Зъболекарката ми щеше да падне като ме прегледа преди няколко дни. Винаги съм имал досадни проблеми с венците, бяха ми постоянно леко възпалени и кървяха. Как няма да кървят с това безуми два пъти на ден! Сега са ми ок, прибраха се към зъбите и са здрави.
След края на седмицата започнете регулярно да си ползвате новата паста. И бъдете здрави и силни!
П.П. В интернет има стотици прекрасни рецепти за домашни кремове, шампоани и друга козметика. Аз тепърва започвам с пробите, ако има интерес ще качвам резултати и рецепти.