| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Питане за свързване на изходения трансформатор в Мелодия 14 стерео  (Прочетена 6739 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
имам неупотребявани селени, ако някой има нужда да ми пише на лични!

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
  • Публикации: 524
  • Населено място: София
И номинала на напрежението след изправителя мисля че трябва да е 260 а не 220 волта...

Що ли си мисля същото? С греца се вдигнало по-малко от 10% - все едно нищо. По-добре да си види прехвърлящите кондензатори към решетките.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Да, определено не е зле да се премери напрежението на първа решетка на пентодната част, ако е положително спрямо маса, значи прехвърлящите са заминали и по тази причина червят анодите.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен stoi

• Квантов електрон
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
Да, определено не е зле да се премери напрежението на първа решетка на пентодната част, ако е положително спрямо маса, значи прехвърлящите са заминали и по тази причина червят анодите.

Те червенеят, защото анодния ток е над 70mA при 36 номинален по каталог. Преднапрежението го мерих и си е отрицателно около -4V. Аз все си мисля че така е проектирана схемата на мелодия 14. Най-хубаво някой ако изнамери 14-ка работеща и не пипана да се види как е при нея.
Като докарам с външно захранване 220В на първия електролит всичко си идва на мястото. Анодния става 40mA и си свири много прилично.

Аз всъщност реших да разваля целия панаир и от НЧ част да си направя "мой" си отделен усилвател с учебна цел. Т.е покрай това да се науча малко на "Ламби". Накупих си и малко литература по темата. Няма да ползвам готови схеми.  Ще ползвам изоходни и възможно повече части от мелодията и близка по схемно решение с оригиналната. Ще разкарам тон-регулирането за високи, ниски, баланса също. Усилването ще е  с галетен.
Ще пусна нова тема в НЧ - раздел. Там може да помагат хората които имат желание.  Тази може да се смята за приключена.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Мда, щом си решил. Идеята беше какво е напрежението на решетката спрямо маса, но както и да е, възможно е и да е проектирана за по-ниско анодно мелодията, това да мерим на друг стар па макар и изправен екземпляр не е доказателство, все пак не знаем до колко е в ред селеновия изправител, трябва да се намери схема на която има написани напреженията иначе си е гадаене, но до колкото разбирам щом ще ползваш вече само частите от приемника, няма смисъл да се търси схема. Иначе не е за изключване варианта някой да е променял режимите на лампите поради пониженото анодно, не знам щом е пипано по приемника всичко е възможно.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |