Здравейте Колеги! Понеже отдавна съм изпратил абитурентите си и нямам особени ангажименти тези дни, започнах реставрацията на един уникален (поне за мен) радиоприемник. Тъй като изглеждаше като недокосван, реших че спокойно мога да го пробвам дали ще заработи. Включих го, светна, но никакъв звук, дори брум не се чуваше. Чак тогава реших да го отворя и да погледна как е вътре.
Като свалих капака, направо не повярвах, наистина не беше пипан. Всички лампи с преметнати ластичета отгоре, почти разложени. Всички лампи RFT, по спойките стои виолетово мастило, няма нито един сменян елемент. Хвана ме амбиция, каква ще е тая повреда дето не издава и звук! Започнах да меря и захранващото напрежение към изходния траф - високо а на анода на лампата "0". Неприятно! Изходния трансформатор обърнат навътре, не се виждат изводите. започнах да разглобявам без дори да го почистя!
Оказа се че трафа е прекъснал. Изглеждаше толкова солидно, а...
Развих жицата, преброих намотките, досущ като нашенските и понеже не ми се навиваше с толкова тънка жица и толкова много намотки, извадих един траф от Акорд 104 (имам такива шасита-донори) и го напъхах в оригиналния кожух. Възстанових връзките и радиото тръгна, е почти. Като го почистя ще видя как е. Променливия кондензатор пращи, има малко брум, крайното стъпало харчи 70мА, ама това са бели кахъри.