| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпрос за кафемелачка  (Прочетена 7210 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Въпрос за кафемелачка
« -: 27 Април, 2015, 20:11:06 »
Намерих в къщи една стара бронзова кафемелачка. Обикновено тези мелнички са турски, но на тази има написано на кирилица Х.П и отдолу 1. Някой може ли да ми каже каква е тази мелничка по народност и колко е стара? Знам има и гръцки такива.
28909-028911-128913-228915-3
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Въпрос за кафемелачка
« Отговор #1 -: 27 Април, 2015, 20:12:53 »
И аз имам такава кажи речи същата, мисля че е от СССР, ама не съм сигурен.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #2 -: 27 Април, 2015, 20:28:57 »
Ха, те руснаците до онзи ден не бяха помирисвали кафе :D  Инициалите биха могли да са на търговеца или собственика. Нищо чудно че са на кирилица.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1129
« Отговор #3 -: 27 Април, 2015, 20:31:00 »
         И аз имам такава и със сигурност не е от СССР, на повече от 100 години е сега, вероятно турско или арабско ръчно производство. Преди много години я пробвах как мели-доста зле. Внимателно я разглобих и с триъгълна пила задълбах каналите в долната част на ротора. Започна да работи добре. Голям недостатък е, че като я ползваш ръцете ти се омирисват на месингова патина.
           Току що я разгледах - има три щемпела, два то които са с арабски знаци, а третия май е на гръцки-горния ред се разчита като "МЕЛ", долния е нечетлив.
« Последна редакция: 27 Април, 2015, 20:47:39 от Лъчо Минков »

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #4 -: 27 Април, 2015, 20:41:21 »
Това е ръчна изработка, най-вероятно по поръчка. Не мисля, че е руска, виждал съм подобна с името на майстора, който я е изработил за дядото на собственика. Имаше същия тип сгъваема ръчка и декоративни фигурки. Някакъв тип месингова сплав, много твърда и тежка. Става за мелене на кафе, украса и самозащита. :)
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 27 Април, 2015, 20:49:42 »
              Тези мелници са били доста разпространени, само в къщата на баба имаше цели 4!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #6 -: 27 Април, 2015, 21:58:29 »
Определено сте прави, ако фрасна някой с нея сигурно ще го пратя в емържденси рум. Аз имам от баба останала, но тя е с арабски знаци. Стана ми интересно на тази няма други знаци, дали е правена у нас или в турско по поръчка.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 27 Април, 2015, 23:38:48 »
Сега взех информация от роднини че наща май е дошла от Сърбия (Югославия), което естествено не значи че те са я произвели.... кой знае.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 27 Април, 2015, 23:41:15 »
          Кои години са я взели /откраднали/? Този, който помни, дали има ли живи съученици? :rofl:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 28 Април, 2015, 11:43:36 »
Ами по данни е била на прабаба ми и я има от 70те години някъде, но всичко това са апокрифни данни с не много висока достоверност :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #10 -: 28 Април, 2015, 12:30:18 »
Срещу Вмирисването на ръцете си има лек. Първо я полираш да блесне. После и теглиш един Спрей Прозрачен Авто лак на Дуплу колор или Космос и си готов.  Ако искаш Автентичност в Някакъв момент, спрея се чисти супер лесно с ацетон.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 28 Април, 2015, 15:19:18 »
               Може би повече от 20 години не ползвам мелницата, сега магазинчетата за кафе мелят кафето както го искаш - за еспресо, за филтър, за джезве.
       Мелничката вече е интериор.

Неактивен Здравко

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 72
« Отговор #12 -: 28 Април, 2015, 20:21:48 »
    Имам такава мелничка. От време на време си меля кафето с нея и мога да кажа, че мели много добре. Е, иска търпение, което е дефицит в последно време  :)

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #13 -: 29 Април, 2015, 18:57:06 »
Някой има ли такава излишна? Ще предложа разни бартери.....DRL-че например ;) От ново поколение :)
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 29 Април, 2015, 22:18:54 »
               Не си спомням-беше преди 15 години-изтарашиха мазетата в блока и дали остана една мелница. Скоро ще подреждам мазето, ако я намеря, ще ти я подаря.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |