Привет на всички във форума ,
След дълго протакане да се заема и аз със допълване на колекцията ми от 8 битови компютри реших че е време да превъртя каратеката на мой компютър, взех от продавалника един 8с със флопи и за един следобяд превъртях 3 игри от детството
, проблемите ми почнаха след това а именно флопито не се инициализираше всеки път , захранването започна да издава някакви пищящи звуци и не всеки път тръгваше копютъра със флопито , презапоих всички схеми по флопидисковия контролер и махнах всичко което беше на цокъл там , постепенно заигравайки се презапоих и половината компютър , нещата се подобриха но все още проблема остава някой път . Междувременно ми подариха и един правец 8М сглобяван на времето от един мой приятел преди да замине в америка , разбирайте стоял в мазето 17 години който тепърва предстой да пусна - няма захранване и като гледам по платката няма и някой от чиповете .
Питанията ми към Форумните богове са следните , искам да си купя захранване за 8м или 8с което да работи стабилно , Силните токове никога не са ми били сила - ако някой може да ми даде схема на захранването или съвет как да подобря работата на това което имам ще бъда много благодарен . другото което търся е да купя от някой който има излишни 1 или 2 флопита оригинални - небългарски , и някой който има правец 8м да ми даде съвет за оживяването на моя компютър - а именно някой подробни снимки за чиповете - кой къде се намира да видя липсва ли ми нещо по дъното, модификация за RGB да мога да го пусна на LCD и има ли смисъл да се слага допълнителния процесор -
Накратко казано съвети приемам всякакви