Колеги искам да споделя ремонта на едно радио , което тия дни купих от колегата Чавдаров Филипс 308У.
подобно на това
/не мога да прикача ориг. снимка от темата , щото снимките в публикации на Сандъците излизат без разширение за снимка , като .jpg и не могат да се вмъкват в текст, само като прикачвания/
Радиото бе в добро състояние , без липси ,което много ми помогна защото сложните ремонти на радия с липси и сериозни намеси са извън моята компетентност.Та така - имам си проста методология с която тествам радия - първо го пускам през товар /40 вата ел крушка/, ако няма окъсяване но има съмнения за висока консумация , меря тока включвайки ампермер последователни на крушката.Тука всичко бе ОК.
Следващия етап е наличието на анодно и отоплително напрежение както и филтровия кондензатор . В случая това бе безтрансформаторно радио и отоплителното се ограничи с проверка пада на напрежение върху отоплението на лампите . Напреженията ги имаше, кондера държеше ,а говорителя леко шумолеше.Лампите бяха здрави и започнах отзад напред да подавам на упр. решетки на UBL21 и UCH21 сигнал, не знам дали термина е точен по скоро променям потенциала им докосвайки ги с една отверка фазомер и се чува или не се чува някакъв сигнал на говорителя/ако е здрав/
http://prntscr.com/aqdrxiза ммой късмет , радиото показа признаци на правилно функциониращи модули , което бе добре щото моите познания по радиотехника са базови , основаващи се на едни брошурки за обучение на радиотехници по линия на ПУЦ, които купих от форума
Дотук добре ,както казало кучето гледайки касапина и реших да свържа антената . Вързах я и врътнах променливия кондензатор , чу се специфичната промяна на жуженето в говорителя и аха да хвана радио Скопие, щото при нас това се хваща .... звука увисна в една специфична честота . Върнах назад пак повторих и стигнах до гениалния извод че променливия възд кондензатор окъсява . Свалих го, разглобих го , почистих го с дълготънкокосместа бояджийска четка ,сглобих го и добре осветен го разгледах на фона на бял лист ... оказа се че ламелите са изместени леееко вдясно и допират. Премстих ги по оста вляво и ... тука е причината за моя пост, реших да го тествам за окъсяване. теста за окъсяване става по определена схема която искам да споделя , каза ми я един мой приятел майстор в областта.
Всъщност търсил съм и във форума как се решава подобен проблем и попаднах на една тема отпреди 3 години където Кирил обяснява как става
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1653.0моята схема е по удачна , защото при въртене на пром кондензатор при окъсяване имаме визуално искрене посочвайки коя ламела прави проблем , докато при постановката на Кирил се индикира но не се посочва къде е проблема. Впрочем ето я постановката