| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: стабилизатори на напрежение  (Прочетена 2616 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
стабилизатори на напрежение
« -: 09 Февруари, 2015, 19:49:18 »
днеска гледайки една тема - Продавам ИС - линейни стабилизатори на напрежение, се сетих , че от доста време не  мога да вкарам в режим един хубав лампов усилвател BEAG AEG650, нещо напрежението дет ми идва в точка 1 е над 470 в, та в този ред на мисли да попитам има ли стабилизатори за 300-500в ама такива кат 7805, опростен вариант или готови модули , гледах в аудио форума ,че един мераклия си  правеше стабилизатор на 310в за лампов усилвател, ама много сложен ми се видя , с една върволица ценери и мосфети и т н  :hi:

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Re: стабилизатори на напрежение
« Отговор #1 -: 09 Февруари, 2015, 20:32:49 »
днеска гледайки една тема - Продавам ИС - линейни стабилизатори на напрежение, се сетих , че от доста време не  мога да вкарам в режим един хубав лампов усилвател BEAG AEG650, нещо напрежението дет ми идва в точка 1 е над 470 в, та в този ред на мисли да попитам има ли стабилизатори за 300-500в ама такива кат 7805, опростен вариант или готови модули , гледах в аудио форума ,че един мераклия си  правеше стабилизатор на 310в за лампов усилвател, ама много сложен ми се видя , с една върволица ценери и мосфети и т н  :hi:

И колко в,повече ти е напрежението?
Такъв обикновен стабилизатор какъвто търсиш-трудна работа.
Неможе така сам да си вдигне напрежениетомерил ли си тока на ел-ките?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 09 Февруари, 2015, 20:57:10 »
Да, определено няма такива готови стъбилизатори. Правил съм стабилизатор за хибридния ми усилвател на 240 волта, ама просто няма, е според мен си е супер просто, но от твоята гледна точка ще ти се стори вероятно супер сложно. Но най-важното е че не ти трябва стабилизатор. Завишеното напрежение както е казал колегата най-вероятно е поради намален ток на крайните лампи, премери отоплението, ако то е в норма значи всичко е ок, ако и отоплението е значително завишено може да има проблем с мрежовия траф, ама едва ли. Освен това колко над 470 волта е напрежението в тази точка? Имай предвид че в ламповите схеми напреженията не трябва да бъдат точни до волт. Отклонение от порядъка на +-10 процента е съвсем нормално и не трябва да поражда притеснение.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #3 -: 09 Февруари, 2015, 21:02:24 »
550 волта, кат туря ел-ките и след 10-на секунди кафеза им почервенява , докат се натуткам да  измеря туй онуй  и ще сдадат багажа, а съм ги вземал по 25 кинта парчето , срце ми се къса кат гледам как 50лв изгарят  :hi:

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #4 -: 09 Февруари, 2015, 21:09:04 »
Е пак евтино си ги взел ???
Вкарай още един резистор между точка 1 и резистора след нея-не мога да го видя добре. И вземи напрежението от там- условно наречена точка 1'. Стойността ще се сметне според тока. Не е хич добре да червят лампите- отиват си за нула време. Мрежовият траф как се държи? Да не е в него проблема? 20% отгоре не е чак толква много, ама ако всичко е на ръба....
« Последна редакция: 09 Февруари, 2015, 21:17:33 от ditronix »
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 09 Февруари, 2015, 21:16:53 »
550 волта е преди да ги туриш или след като си ги сложил и отоплението им вече е загряло. 1. Виж дали оригинално не е бил със селенови стълбове в удвоителя на напрежение които някой да е заменил с диоди без да сложи последователно гасящо съпротивление. 2.премери напрежението в точка А трябва да имаш -42 волта спрямо маса. 3.Премери напрежението на първа решетка на всяка ЕЛ34 трябва да е също -42 волта спрямо шаси, ако е по-малко отрицателно т.е. по-близо до нула волта имаш утечка в прехвърлящите C42 и C43. Някое от тези неща трябва да е. Като цяло ако е пипано провери точка по точка по схемата дали не са правени промени, защото има големи „майстори“ които могат да ти скрият шапката какви работи правят.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #6 -: 10 Февруари, 2015, 00:31:47 »
Стъпалото без товар не го пускай !
Виждам че има някаква лампа за товар в изхода но ако случайно не работи това може да е проблема.
И дано изходящият да е читав.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #7 -: 10 Февруари, 2015, 00:36:15 »
.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #8 -: 10 Февруари, 2015, 08:56:13 »
Не е проблема в завишеното анодно напрежение за бързото зачервяване на анодите.Като начало извади крайните лампи и измери на първа решетка има ли -42 волта.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |