| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: След броени дни се навършват 30 години от най-голямата ядрена авария в Чернобил  (Прочетена 9102 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Да, темата как започна а как свърши (и още не е свършила макар че според мен отдавна й е време за заключване). Аз съм се „оригвал“ ама последните ви постове в следствие на моя са не по-малко оригване. Нямал съм право да коментирам, а вие спомняте ли си лично втората световна война, или османското робство че ги коментирате? Изобщо нещата които сте изписали в отчаяни опити да защитите позицията си са жалки. Ето затова не трябва да има такива теми във форума защото твърдо разединяват едно общество с общи интереси.
Отговорете ми, необходимо ли е да споделяме еднакви политически възгледи и отношение към една отминала епоха за да се обединяваме около общото си хоби и да си помагаме взаимно? Според мен отговорът е твърдо не!
Необходимо ли е да допускаме такива политически и идеологически спорове да ни наострят един срещу друг и вече да враждуваме вместо отново да си коментираме общите интереси в този форум?
Защо трябва да се допускат такива теми с които да се разделяме на лагери твоите, моите, нашите.... много малко вероятно е да се намерят хора с общи интереси и общи възгледи върху живота, в случая може да пазим възгледите си за живота за себе си и за извън форума а тук да коментираме общите интереси.
Защо трябва всяка повдигната техническа тема да се обърне на това какъв е бил строя, какви боклуци е произвеждал и т.н.
Ето до къде стигнахме, но ще е хубаво един страничен и безпристрастен наблюдател да погледне историческите факти, а после изписаното във форума и да се произнесе кой е прав и кой крив, защото определено има две позиции.
И завършвам с това - ако си караш новата кола по улицата (колата който каквато си харесва такава да си я представя) и спукаш предна гума, загубиш управление и удариш пешеходец на тротоара а после се блъснеш в дърво, кой е виновен този който е създал колата, този който е зад волана ли, пешеходеца на тротоара ли, или този който е построил улицата? Айде със здраве, това е последното ми мнение в темата, дано не възникват скоро такива теми, или при отвяване на разговора в такава нежелателна посока да бъде своевременно модерирана темата.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
Може би ще е хубаво да се направи тема например: "Бележити българи извън България"
или "Бележити българи в България и по света"
 :drinks:

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
Чернобилската катастрофа се е случила. Очевидно някой е виновен за нея. И виновният не е някой пиян, недоучен, глупав или подкупен тъпак/престъпник. Виновен е този, който е създал системата, направила катастрофата възможна. 
Така че да се твърди, че съветската атомна промишленост била много добра, е най-малкото глупаво. Резултатите показват друго!
Добре, ама защитниците на Великата Съветска система твърдят, че виновниците са били пияни, неграмотни, луди... Кой ги ДОПУСНА там??? Толкова ли не се намериха в необятната велика страна двама-трима като свят, че да ги назначат на отговорната длъжност? Оппппааааа, а кой е дежурен сега на ракетите бе? Майкоооооо,като си помисля ми иде ....да се смея ли, да плача ли :flag_of_truce: Джон Винсънт Атанасов може и да не е роден в България, но баща му е бил! И не е допуснал синът му да рови в кофите, а е направил всичко възможно да стане това, което е! Създателят на компютъра, на изчислителните машини, ако е по-удобно на някого. Така че не се опитвайте да изкривявате фактите- този заминал и станал човек, другия останал и потънал в лай на та. Че нали там отивали боклуците??? А сега де? Аз ли се объркАх или някой се мъчи да ме изкара луд? Неееее, нЕма да стане! На 62 години съм, имам 42 години трудов стаж! Служил съм на границата. Не ми се ежете! Виждал съм всякакви, и по-умни от мен, и по-успели, и такива, дето си мислят че са такива. И не ми пука! Това е.
Димитре, прочети отново последния си пост в тази тема и после прочети предните. И кажи кога си бил искрен. Мисля си, ако те калесат за модератор, какво ли би се получило? За капак на края ще попитам защо великата съветска наука е обявила за луд Сикорски, когато той е показал рисунки на хеликоптер, подобен на знаменития и ненадминат работяга ЧИНУУК? И за последен път му е показала точния изход, изхода от кризата. И само те да бяха, дето им разбутахме кокалите. Да, сега вече може да заключваме темата, когато "аргументите" ни се изчерпаха ???
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Заключването го предложих още мноооого по-напред. Аргументите ми никак не са се изчерпали и мога да продължавам да давам обяснение за всяка изкривена дивотия която чета тук, обаче просто разбрах че е безсмислено, защото темата се развива и разфокусира със страшна сила във всякакви посоки и от конкретната чернобилска авария нещата се пренесоха на чисто политически строй, система, тоя, оня свят, запада и изтока, изнесли се от страната „българи“ изградили америка с двете си ръце. То да ви кажа всички хора са произлязли от Адам и Ева :) или от питекантропа който както иска да го възприема, та по тая логика изобщо няма българи, няма американци или руснаци, всички са едно. Баща му бил роден тук. Какво ми пука къде е роден и че имал български корени, истината е че е направил откритието си там, благодарение на тамошното си образование и няма НИКАКВА връзка с нас, ние нямаме никаква заслуга за това. Не ме интересува какво са направили наши елементи за чуждите страни. Интересува ме кой е останал тук и е направил нещо. Щом за вас оставането тук е еквивалентно на „ровене по кофите“ браво, родолюбци да ви разцелува човек. Но просто ми стана ясно защо сме толкова зле - ето затова, защото повечето българи са такива, който няма самочувствие и не милее за родината си не заслужава да бъде част от нея, такъв народ няма бъдеще.
И тъй като както споменах разговора стана чисто политически, а аз попринцип не се занимавам с политика и ми е досадна, затова се уморих да пиша факти от историята, които да бъдат заливани с това че не е вярно че е лъжа, че е глупост, че не съм свидетел и т.н. заключвайте темата или пък продължавайте да си дъвчете кокалите в нея. Ама ако ме нямаше мен и още няколко други „опоненти“ кой щеше да ви създава тръпката? Щяхте дружно да заключите мда, ужасно, ужасно! И темата щеше да свърши с 5 мнения.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Chervenoarmeec

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 67
Виждам, че дежурните плювачи вече са се из....казали.
Ориго, прав си за всичко, нека да спрем вече. Просто няма смисъл. Защо да си играеш да спориш с хора, на които единствените им аргументи от 27 години са бананите, портокалите и маслините. Това са едни от най-важните за добър живот неща, как без тях? :D

"България беше автомобилостроителна страна с отлични перспективи, но спря да произвежда автомобили през 1970 година след нареждане от Москва“ – "
Все Москва ви е виновна ей. Можеш ли да ми кажеш как точно щяхме да попречим на руснаците, ако произвеждахме коли? Голяма трагедия ще е за тях , ако ние не си купуваме коли от тях, а произвеждаме свои. Руснаците не можеха да смогнат да задоволят само съветския пазар с години, щяха да са още по-доволни, затова са започнали да се сглобяват москвичите и в Ловеч. Колкото до Булгаррено, че с французите по чиито лиценз са се произвеждали в Пловдив, договорката е била колите да са само за нашия пазар, като цената е била съобразена с това. Но нашите, заради валута, са се опитали (и даже са успели) да продават на арабите автомобили като са подбивали цената на франсетата, от което онези са се ядосали и са прекратили договора. Това е информация лично от работещи в завода. Останалото са бленувания на журналисти с пяна на устата като Иво Инджев и други подобни отпадъци.

До колегата ориго: подписвам се под всяка твоя дума. Благодаря и за интересната информация относно реакторите! Колкото до "емигриралите" - напълно потвърждавам от собствения си опит и контактуване с такива индивиди. НЯМА нито един, когото бих разбрал и оправдал. Защото няма аргументи. Няма. Има само лакомия за пари. НЯМА такива, които наистина да са били принудени да избягат. Всички кадърни и образовани, с които съм говорил, са взимали или са щели да взимат и тук заплати, които са предостатъчни за живот и за семейство. Всичко друго идва от явно неизкоренимата човешка алчност и лакомия. Познавам един, който учеше за неврохирург и след като завърши ми каза, че нямало да се бави и секунда, направо заминавал за Германия. Този човек наистина е гений в работата си, на 20 години изнасяше лекции пред стотици, имаше няколко собствени изследвания и т.н. Но когато говорих с него и го питах защо заминава, отговори, че, естествено за повече пари. Не знам дали имате представа каква заплата би взимал в България, но той сам ми е казвал че е над 5-6 хиляди лева. Сами преценете стигат ли за нормален живот и за семейство, при положение че милиони българи работят за 10 пъти по-малко пари. Питах го не иска ли да лекува хората тук, за да го запомнят, за да направи нещо добро за своя народ, да даде своят принос за България един вид, каза ми, че не му пукало и за толкова малко пари не би си мръднал и пръста, и "какви са тея архаични глупости Родина и народ". Последното е дословно цитираният негов отговор. Е, питам ви сега, кадърен ли е този човек? Гений ли е? Несъмнено. А свестен ли е или е отпадък? Който разбрал разликата между кадърен и свестен - разбрал. Който не - безсилен съм.

Имам познати, на които 2000лв на месец не им стигат?!? От такива ли трябва да взимаме пример? С такива ли давате пример на децата си? Жална им майка. Причината, целият свят да е едно толкова лошо място, е безграничната ненаситност на определена част от хората и това че са свикнали да живеят сякаш всички ресурси на земята са за тях и трябва да ги похарчат тук и сега. А след тях - потоп. Станахме консуматорско общество. Теглят се кредити за да се купуват боклуци, от които дори няма нужда и няма полза, само защото "е модерно и тва трябва да го имам". И стига с тези приказки, че тук нямало живот, че единствения изход бил терминал 1 и други глупости. Една държава е такава, каквато я направи народът и. Като не ви харесва - опитайте се да я промените, не - по-лесно е да избягаме. Докато някои избраха бягството, също като мишките, които първи напускат потъващият кораб, други останаха, работеха, раждаха се деца и се отглеждаха, напук на приказките че тук не можело да се живее. Напук на тези, които искат да ни изгонят от страната ни - това райско място, което дори и под мръсния повърхностен слой, блести като диамант и вади очите на тези, които целят да го унищожат. Който иска да бяга, аз и други като мен, ще са последните, които ще напуснат Родината си, ще забравят езика си и братската страна, благодарение на която ние сме това което сме и които ще възпитават децата си като американци, англичани и други подобни отпадъци. Ние ще възпитаме и децата си в същия дух, за да са и те трън в очите ви.

Колкото до темата - руснаците са решили по най-добрия, бърз и удачен начин въпроса с изпускането на радиацията. С цената на стотици и хиляди жертви, те спасиха света от по-нататъшното разпространение и задълбочаване на проблема. Никоя, ама никоя капиталистическа държава нямаше да си мръдне и пръста на тяхно място. Япония изпусна радиацията в океана и никой не каза и думичка. Прочетете няколко от статиите от това търсене: https://www.google.bg/webhp?hl=bg#hl=bg&q=%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D0%B0%D0%BD
Даже американците признават че аварията във Фукушима е най-голямата в историята на ядрената енергетика. Ама вие тая радиация не я усетихте, нали? А колкото до бълнуванията на един от плювачите, че Чернобил бил замърсил цяла Украйна и Беларус, само за справка - от бившите съветски републики, а май и от цяла Европа, Беларус е на първо място по износ на екологично чисти зеленчуци и плодове за целия свят, включително за западните държави и явно се цени високо. Може би защото на хората им харесва "миризмата" на радиация.

Добре, ама защитниците на Великата Съветска система твърдят, че виновниците са били пияни, неграмотни, луди...
Не виждам някой да го твърди това? Май някой друг е попрекалил (както всяка вечер) с едно друго руско изобретение... в течна форма :)
Интересно колко ли е велика например системата на една друга страна, която убива няколко стотици хиляди невинни и се жертват още няколко милиона, само за да изпробват прясно изобретените атомни бомби в реални условия.

Темата отдавна трябваше да се заключи. Защото, както е казал евреина от вица, лошото чувство остана.

П.П.: заглавието на темата е написано с присъщата за българската демокрация неграмотност - колко аварии има в Чернобил, че тази да е най-голямата?
« Последна редакция: 15 Април, 2016, 01:16:51 от Chervenoarmeec »

Неактивен gruyo

• Квантов електрон
  • Публикации: 281
  • Конювишки джентълмен
Нещо  почвате    да  ми  писвате  ......не искам  москвич  "осмица "  както и  не искам  Опел  Корса  ...защото са  еднакви   боклуци  втора  употреба ,а  да  ми обясните какво  разделяте    "Коя радиация  е по  хуманна " хайде  слезте  на земята ....аз имам  моя теория  по въпроса    но  Вие  сте тесногръди  и  даже  не  обърнахте внимание  на нея  ....явно  не сте  дорасли  ......... :hi: :hi: :hi: :hi:....Както  и тези  дето  ползват  ОС  Уиндоус .  Пардон   Червеноармеец    Интернационалист  ли е ...  И ако си такъв  прибери  у дома си поне 20  "мигранти"   .Писна  ми  от "Политически угодно  говорене "  е най  после  слезте   в мазето  дето се   крият   "духовете" ,  аз  гоня   49  малко  хора в  този  форум са  ми на   годините и на  "Ч....ТЕ" . Престанете  промити   мозъци  ,Ако  ми  дойдете на  гости  такава реч ще  ви тегля  че  ще  ви  боли  ГАЗА   2 седмици ,Аре  престанете  имам техника и  от ГДР и от ГФР   е нямам Руска  и не  искам  но не  съм "Хейтър"
« Последна редакция: 15 Април, 2016, 01:56:59 от gruyo »
Удрииии!!

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
Колега по форум, и аз съм на 49 години, но не бих си позволил да напиша глупостите които прочетох. Засрами се! Кой какво ще го боли, ако дойде при теб си е чисто Ваша лична работа.  :D
Не съм очаквал да прочета в този форум подобни ...айде да не пиша какво
И за москвича и другите - спрете се хора. Няма нещо което да има само предимства. Всяка техника, всеки строй социализъм или капитализъм си има своите добри и лоши страни. Личното ми мнение като на човек живял и в двата е че при предишния имаше повече добри неща от колкото сега. Сега единственото хубаво нещо са претъпканите със стоки магазини...ама дали наистина това е хубавото. Замислете се.  Къде ни е образованието...А?
Къде са хората живеещи на село? Къде са хората от които могат да си позволят собствено жилище? Сега, не от мама и тате останало. Списъка е дълъг...
« Последна редакция: 15 Април, 2016, 08:35:54 от pansim »
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
Най-отвратителната сган в социалистическите предприятия бяха партийните секретари, партийните доносници и партийните подмазвачи, които показаха за пореден път просташкото си лицемерие след чернобилската авария.Те забраняваха, ограничаваха и преследваха всяка информация, която можеше да бъде полезна за хората.
Тази сган получаваше заплати, а сега и пенсии за безполезната си и вредна дейност за сметка на българския "пролетариат", за който Партията полагаше огромните си "грижи"! :D

Който е бил разпитван в народната милиция по партийни доноси, защото казва истината, е наясно с демагогията на цялата система. След избухването на "демокрацията" следователят офейка набързо в САЩ, защото го беше страх от "благодарности"! Други хрантутници останаха в България, прекръстиха се на бизнесмени-капиталисти и продължиха да крадат и плюскат, а "лошия материал" продължава да плаща сметката.

Тук забелязвам призиви за забрана и заключване на теми. "Червените другари" отново мечтаят за цензура !
"Другари", темата е още в своето начало. Още няма коментари за средствата за защита от радиация при еветуални аварии, защото никой не е застрахован от подобно бедствие !

Неактивен Radio208

• Квантов генератор

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
Ако продължаваме в този дух, ще се сбъдне първоаприлската на Gabo и няма да е по финансови причини!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Вземете се в ръце!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |