Писах за този предавател в ARF, там направо изперкаха!
"We generally don't allow discussion or promotion of anything that can be construed as an illegal activity, but obviously there is some leeway regarding theoretical approaches for a given application. "
Тези схеми биха предизвикали у мен редица интересни технически въпроси, бих участвал активно в обсъждане на толкова много аспекти на тези схемни решения. Но получих няколко сякаш автоматични отговора, че това не било легално за употреба в щатите. Никой дори не ме попита има ли начин за регулиране на изходната мощност, мерил ли съм спектър и т.н. Аз се сещам поне за 10 логични въпроса по схемите на ВТа7000 и ВТа5510. Но те дори не са готови да обсъждат схемата, направо се боят от собствените си сенки. Обясних им, че с тия мощности и с тия антени няма как да пречиш на който и да е, говорих за паразитните излъчвания. Се тая, повтарят като изкукали с промити мозъци едно и също. И въпреки това вече се строи третия ВТа7000 там, един построи два, сега друг прави третия. Но никой не пише открито в самите топици, освен един. Всичко минава на ЛС. Не забравяйте, че полицейщината там е на комунистическо ниво, те се притесняват с право за някои неща. Обаче на някои от тях отношението им е направо психотично.
Разбира се, че нямам никакво желание да преча на който и да е.
Никога не бих построил и пуснал ФМ предавател, защото ФМ означава много пари и интереси - лицензи, реклама, рушвети. Там на службите се плащат много пари, за да следят стриктното изпълнение. Да се забиеш на нечия честота и да спамиш с глупости върху скъпо платените канали на хората е хулиганщина. Да предаваш каквото ти скимне и както ти скимне на честоти, за които се плаща много скъпо, винаги е било и ще бъде тъпа идея. Да, някакви миливати за домашно ползване - ок. Да си пуснеш музика в колата като нямаш аудио вход - ок. Но да блъснеш 10-50-100 вата във сметната външна антена - не мерси.
На средни вълни обаче нещата са много по-различни. Различни са с това, че държавата е обърнала гръб на спектъра и спира наред предаватели с 70 годишна история. Обърнала е гръб на хората, за които радиото е единствената връзка със света, утеха и повод да се съберат на едно място. Твърдят, че ФМ покритието в страната било 90%, по голяма глупост няма. Цели региони са лишени от радиосигнал, възрастните хора имат по някой ВЕФ и това е. Обхватът не само че не се следи, освен по официална заявка към МВР от БНР например, но и редица местни предаватели у нас бяха давени с години от Турските станции и никой от нашите келеши не си мръдна пръста да отстои позициите ни пред международните организации. Най-вероятно бавно и у нас ще се случи това, което стана в Гърция - там държавата се отказа официално от контрол върху обхвата. И за 10 години любителите там са станали не по-малко сериозни, добре оборудвани и подготвени от всяко регионално радио. Поне повечето. Там има любители с 15кВт предаватели. Сигналите им отговарят изцяло на изискванията.
Е, разбира се има и черни овце. И аз не искам никой да е от тях. Всичките тези предавателчета са толкова маломощни и с толкова неадекватна антена, че мога да си позволя някои фриволности, като например да не използвам допълнителни филтри на изходите или да не правя сериозната подготовка на аудиосигналите преди модулатора. Но повярвайте ми, ако се вдигна дори до 10 вата бих сложил компресор, ограничител, филтри на аудиото до 4.5кХц, бих сметнал изхода в 50 ома и бих сложил многозвенни хармонични филтри, бих направил всичко никога да не модулирам над 100% в негативна посока, бих следил на осцилоскоп изходния сигнал, бих го детектирал на изхода и бих го подал на система ALC, за да мога да държа предавателя в зададени параметри, бих построил най-добрата антена, на която съм способен. Бих се отнесъл съвсем сериозно. Защото ако предавам на СВ вече не мога да бъда любител, само професионалист. Никой не ви спира да си дръпнете например Breakaway Broadcast Processor и да използвате компютрите си като аудио процесор. Няма да повярвате колко се подобрява качеството на сигнала и обхвата дори на ВТа4922.
Но ако ще си останем в сферата на радиоразпръскването за лични цели - моля стига паранои! В параноята проблясва повече неразбиране на техническата страна на нещата, от колкото рационално притеснение, че може да бъде нарушен закона. Има редица технически решения за подобряване на характеристиките на всеки от тези предаватели, но въпросът е дали е нужно. Ако някой смята, че е нужно да се адресира един или друг аспект - нека каже! С удоволствие бих обсъдил, бих предложил, бих се поучил от вас, бих експериментирал и бих споделил резултатите. Само спрете с тия гости...