Колега, на почти всеки усилвател, крайните му транзистори (като минимум) ще изгорят, ако му се "закачват" по 3-4 паралелно свързани 4омови тонколони (както правят основно братята "роми", но не само те). Само че за едно си прав - при западните (капиталистическите) усилватели всичко е на ръба, няма грам презапасяване. При старите български и съветски техники не е така - може толеранса на параметрите да е по-голям, но пък почти винаги е в плюс и почти винаги апаратурите са изработени и изпробвани при условия на експлоатация, многократно по-тежки от реалните. Само няколко елементарни примери, ако може да са такива изобщо. Два усилвателя, правени от мен за познати - единия с EL84 Mullard (западна фирма), а другия с 6П14П (даже не военните версии -В, -Е или ЕВ). И двата усилвателя са еднотактни, клас А, 300V на анода, 50мА аноден ток, както се вижда, работят в леко претоварен режим. Едната EL84 след около 1500 часа работа (около една година по три часа на ден средно) при мерене с лампомер показва спадане на емисията с около 10%, другата с около 15%. Да, цифрите не са големи, но за два пъти повече часове "наработка" и двете 6п14П на другият усилвател показват под 2% спад в емисията. Мой познат, предубеден, че "руското не струва" не можеше да повярва, докато не видя измерванията. Друг пример от годините, когато се занимавах и с цифрова схемотехника - К155ЛА3 работи нормално при до 12V захранващо напрежение, западния й аналог 7400 - при над 7V започва да ухае на бакелит. Още един пример - руснаците за 2x20W усилвател оребряваха и двете страни на кутията с масивни алуминиеви отливки, "западняците" слагат една охлаждаща пластинка, по-малка от тези, които се слагат на интегралните схеми за ВО на китайските телевизори. А после ще има: "Свързах му паралелно две 4-омови колони и изпуши". Аз на съветски усилватели съм правил проби с 2 ома резистивен товар и освен, че напичат яко, нищо друго не се случва. Да не говорим за това какви захр. трансформатори се използват в т.нар. "маркови" усилватели - с 50 вата траф се изкарват 2x100 изходна мощност, ей това си е не перпетуум мобиле, ами не знам какво. Дори нашия "Студио 2", за 2x35W има трансформатор около 120W, което напълно съответства на консумацията при режим AB.
С това не искам да казвам, че българските и съветските техники са съвършени, напротив - далеч са от такива. Всички знаем за арменските електролитни кондензатори, за гадните гетинаксови платки (използвани и в много западни усилватели), но за уважение е факта, че са правени с желание и идея да служат дълги години, а не предимно от финансов интерес като западните. Та така...