Не във всички случаи катодът има нисък потенциал спрямо шаси, както и не във всички случаи единият край на отоплението е свързан с масата, примерно аз сега веднага се сещам за моя лампов усилвател със SRPP предусилвател, при който единият катод на двойния триод има потенциал малко над половината от захранващото напрежение спрямо маса. Ако си гледал схемите на някои телевизори, ще видиш също, че някои лампи имат също значителен потенциал спрамо маса, примерно 100 В. Затова се дава най-често максималното напрежение между катода и отоплението, което при маломощните лампи е 100-200 В. При оразмеряването на схемата непременно трябва да се обърне внимание потенциалната разлика между катода и който и да е край на отоплението да не превишава тази стойност. И аз не се сещам веднага защо е дадено това съпротивление, но първото, което ми идва на ум, е, че ако напрежението между катода и отоплението е твърде голямо, през това съпротивление ще протече ток, който ще предизвика известен пад на напрежението на катода, т.е. има опасност напрежението на катода да се окаже по-ниско от предвиденото, и аз бих използвал дадената стойност, за да изчисля предварително този пад. Другото, което си мисля, е, че може да проникват някакви смущения от отоплението или пък мрежов брум, ако отоплителното напрежение е променливо.