| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Запушване на ГУ-50  (Прочетена 4145 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен newtube

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 4
Запушване на ГУ-50
« -: 26 Юни, 2014, 15:52:19 »
Здравейте,

Не е лошо човек да открива топлата вода, но по-бързия начин е да "провери бойлера" за такава  :)
Въпроса е: мощността на запушване на ГУ-50 как се смята? -80V (както при мен) по максималния ток на управляващата решетка? Защото ползвам старо стъпало за атака на лампата и там мощността е повечко. Няма ли атаката да надделее над запушването по мощност?

Направих/сметнах си схема на запушване и стабилизация с ценер и резистор, но вместо -80V получих -92V. Има ли някой под ръка схема на подобно запушване на ГУ-50, или да си включвам пак бързовара за топлата вода  :help:

Благодаря предварително  :drinks:

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
Re: Запушване на ГУ-50
« Отговор #1 -: 26 Юни, 2014, 19:56:25 »
Нещо  не ми стана ясно" мощността на запушване на ГУ-50 как се смята? -80V" !!!Мощност на запушване-те такова животно нема! Колега изчисти питането максимално!!Ако става дума за крайно стъпало за предавател със заземени решетки запушващо напрежение за ГУ50 е от порядъка на -100 волта,при анодно 800-1000 волта.Един от удачните варианти е ценер за 100 тина волта.между катода и маса. Аз съм ползвал Д817Г,който е ок за целта! При  приемане лампата е добре запушена,щото иначе си цвили  в приемника!При предаване ценера се окъсява,примерно с реле -RX-TX! Проверено многократно и действащо!  :hi:
Надявам се правилно съм разбрал питано ти!  :drinks:
« Последна редакция: 26 Юни, 2014, 20:02:00 от vangelis »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #2 -: 26 Юни, 2014, 21:43:15 »
Те лампите си имат клас на работа,A,B,C и т.н. Освен това не става ясно за какво става дума.Няма такова нещо да се запушват с минус по време на работа,ако става дума за стъпало с две заземени решетки и се ползва нещо подобно като схемата по долуТова е класика в жанра :) по време на работа на първа решетка няма минус.Дава се към корпус.Има минус само на приемане защото е в режим AB и ако не са запушени става като маломощен генератор на шум който пречи на приемане.Мощност има когато освен напрежението тече и някакъв ток,там когато се подава - на първата решетка няма решетъчен ток.Лампите са плътно запушени.Уточни въпроса си за това ли става дума.

Неактивен newtube

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #3 -: 27 Юни, 2014, 09:45:17 »
Понеже е нов форума, нещо съм объркал - това е за радио. Ако искат админите да преместят темата.

Предавател, клас С, но в общ катод. Само предавател, без приемник. Управляващата решетка е на -80 волта запушване. Но нали всяко запушване освен напрежение на източника си има и мощност... Те за тая мощност иде реч. Колко да е тя?

Възбудителя го имам готов отпреди. Ще свърши работа. Въпроса е схемата конкретно оразмерена - имате ли под ръка такава като пример? С ценер и резистор.
« Последна редакция: 27 Юни, 2014, 10:07:25 от newtube »

Неактивен newtube

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #4 -: 27 Юни, 2014, 13:58:15 »
И още: дали не получавам необходимите -80 волта защото меря стабилизатора без включена лампа? Уж съм сметнал правилно групата: ценер+резистор......

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 27 Юни, 2014, 14:50:39 »
Не съм много навътре във ВЧ техниката, но ми се струва че в главата ти е страшна каша. Изобщо не разбирам какви ги говориш. Мощност има когато имаш напрежение и тече някакъв ток, при отрицателно напрежение на решетката ток не тече така че не е уместно да говорим за мощност. Очевидно се опитваш да боравиш с някакви термини които не са ти много ясни, така че опитай се да започнеш от самото начало, какво точно ще правиш, после постни схема на идеите си и така.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен PDM

• Квантов електрон
  • Публикации: 394
  • Населено място: Велико Търново
  • LZ2PDM
« Отговор #6 -: 27 Юни, 2014, 15:04:33 »
Колегата  newtube ми напомня за друг млад колега  :)

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 27 Юни, 2014, 16:29:37 »
Има нещо такова,пита за нещо не знае какво :) За кой ли път да го напиша това че на запушена с минус лампа няма решетъчен ток,няма и това си е :) няма от къде да дойде.Няма и мощност там.Минуса на първа решетка създава между решетката и катода отрицателно поле и ток през лампата не тече.Ток през първата решетка тече само при един случай,когато възбудителното напрежение превишава запушващото.Лампата обаче е нелинеен елемент и входното и съпротивление не е същото когато е запушена и когато е отпушена.Кое колко трябва да бъде като максимална стойност го пише в параметрите на лампата.Но това са пределно допустими стойности.Просто пишеш в гугъл "ГУ50 характеристики" и ще те засипе с информация.
15339-0
Това е лампа която се ползва масово в радиолюбителския свят.Тук вероятно става дума за някакъв пиратски предавател,или нещо такова.На мен също ми напомня за една стара история :) За един младеж :)

http://oldradio.qrz.ru/tubes/russian/detail/gu-50_2.shtml
Нищо ще помогнем с каквото можем,пък ще видим какво ще излезе.
Точно такова нещо има описано много подробно в списание Радио брой 3 0т 1972 г.
15341-1
Няма нито ценерови диоди нито други усложнения :) Просто и работоспособно :)

http://publ.lib.ru/ARCHIVES/R/%27%27Radio%27%27/%27%27Radio%27%27,1972,N03.%5bdjv-fax%5d.zip
« Последна редакция: 27 Юни, 2014, 16:49:59 от lz2xl »

Неактивен newtube

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #8 -: 27 Юни, 2014, 19:19:25 »
Известни са ми тия неща. Просто дори и да не тече ток, трябва запушването да има и някаква мощност на източника... Щото ако не запушва добре, при здрав "атакуващ" сигнал (дано да сте чували за средна съставяща на променлив ток (при телевизията се отчиташе)), може запушването да започне да дрейфа към отпушване, което може да ми разкаже играта на по-слабото високоволтово захранване (по мощност)....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 28 Юни, 2014, 16:09:02 »
Нищо не ти е известно щом задаваш такива въпроси,статията която ти дадох има точно това стъпало.Всичко останало е дъра дъра и бъра бъра.Телевизионна съставна :D това много ми припомня на един изключително секретен проект :) http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=2756.0

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #10 -: 29 Юни, 2014, 08:33:35 »
 :D Точно!
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 29 Юни, 2014, 12:04:54 »
Въобще автора на темата сам си е отговорил на въпроса още в предишната тема даже е дал линк към руски сайт.
http://ut1da.narod.ru/konstruktor/UMGU1.htm
Единственния постоянен ток  тече във веригата R5,R6.Да се изчисли колко е тока и от там мощността която е потребна е достатъчно да знаеш закона на Ом :)
15374-0
Тук обаче имам една забележка,според мен тия стойности от 820 ома и 470 ома ми се струват малки.При мен от много години се "труди" точно такова стъпало и при мен стойностите са съответно 4.7 килоома и 51 килоома за примера.Такъв делител обаче се ползва за нагласяне на работната точка за клас A или B,възможно е и при регулация на стъпалото в режим клас C близък до границата с клас B.Ако се налага някаква гъвкавост при настройката на режима на входния кръг на стъпалото.Ако обаче е отворен долния край на релето ток не тече и консумирана мощност там няма.Какво повече,то това е просто колкото си искаш :)
« Последна редакция: 29 Юни, 2014, 12:16:22 от lz2xl »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |