| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Аудио касети и магнитни ленти-информация снимки  (Прочетена 12180 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен silver_bolt

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 101
  • Населено място: София
Re: Аудио касети и магнитни ленти-информация снимки
« Отговор #15 -: 26 Януари, 2016, 14:41:00 »
Още един такъв албум: Рей Чарлс - Избрани песни. Много любима музика. Касетката е семейна реликва, купувана от майка ми.
43517-0

Като стана дума за Балкантон: има издадени на българкси плочи албумите Pink Floyd - A Momentary Lapse of Reason и Deep Purple - Slaves and Masters. Интересно ми е дали и те са дублирани на касети. Някой да ги е срещал?

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Аудио касети и магнитни ленти-информация снимки
« Отговор #16 -: 26 Януари, 2016, 18:36:06 »
Изработката на касетата и записването определено не е по-евтино от грамофонната плоча. Първо в един завод трябва са се произведат пластмасовите отливки за ролките и черупките на касетата с максимална прецизност, от друг завод идват винтчетата, има освен това желязна планка под мястото за главата (вероятно с екранираща цел) и пружинена пластина с кече. От друго място идва и лентата. След това тези чаркове трябва да се сглобят. Нямам представа до колко автоматизиран е бил процеса, но със сигурност не е бил бърз да се навие цялото количество лента да се сглоби цялата касета и т.н. До тук вече имаш празна касета. Трябва да се запише. Вярно записват ги на повишена скорост. Вярно не знам колко повишена, не знам имало ли е случай да се записват първа и втора страна едновременно нямам представа с какви машини са разполагали но със сигурност няма да сбъркаш ако сложиш 20 минути за записа на един екземпляр. Вярно вървят паралелно по много но така или иначе. И тези машини си имат глави, които както знаем се износват и са си консуматив, а и не само главите ами и останалата работа по механиката се износва, та трябва поддръжка или подмяна от време на време. Всичко това струва пари. производството на грамофонни плочи е силно автоматизиран и бърз процес. След като вече е направен записа и е изработена матрицата всяка грамофонна плоча става с една единствена технологична операция за време по-малко от 10 секунди, така че освен цената на пластмасата и съдържанието в грамофонната плоча почти няма какво друго да струва. Мога да го сравня с производство на легени :). Това че в момента плочите са по-скъпи от касетите е не съвсем вярно твърдение, а и да е вярно е така поради ред причини, никоя от които не касае себестойността на самите носители. В момента касетите са в спад, на практика се считат за мъртва технология, има групи любители които си ги тачат като нас, обаче те са малко, като цяло касети не се записват в момента до колкото знам, и ако се намерят някъде в някой магазин то те са в графа силно залежала стока и следователно затова цената им е ниска, просто се чудят как да се оттърват от тях. Да не говорим с какво качество са болшинството от касетите произвеждани след 2004-та. Грамофонните плочи от своя страна в момента изживяват ренесанс. Има повишен интерес и търсене. Така да се каже в момента са модерни и се считат за нещо луксозно, за ценители. Това заедно може би с относително малките тиражи които се издават обуславят ненормално високите им цени. Това е то. Аз съм доволен от качеството на касетите на Балкантон. До сега не съм видял касета на балкантон записвана без ШПС Долби - Б. Не съм виждал и заводски записана касета на лента различна от тип I включително и чуждестранни не само Балкантон.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен rkounev

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 542
  • Населено място: София
Re: Аудио касети и магнитни ленти-информация снимки
« Отговор #17 -: 27 Януари, 2016, 23:01:52 »
Виждал съм записващ автомат в действие-10 касетки едновременно.Касетка С-60 за 6 минути двустранно.
  А иначе българските касетки ,произвеждани в пазарджишкото село Драгор освен лентата,всичко се правеше там-и отливките и всички части.Между другото в момента това предприятие е едно от водещите в Европа за производство на свръхточни пресформи за пластмасови и метални заготовки.Леят много прецизни детайли за автомобилната индустрия.
  Само за информация - вчера от кварталния Кауфланд си купих двойка видеокасетки Е240 за 4лв. Ликвидирват наличности.

Неактивен bobi mw

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 579
  • Населено място: Плевен
Re: Аудио касети и магнитни ленти-информация снимки
« Отговор #18 -: 05 Февруари, 2016, 11:19:07 »
Завод "М.В.Ломоносов"-Плевен произвежда учебно-технически средства за пълно задоволяване потребностите на училищата в страната.В това число произвежда и учебни помагала аудио касети и магнетофонни ролки със запаси в помощ на учителите.За разлика от завод "Балкантон" който записваше касетите по БДС и качеството им беше на ниво,то касетите и ролките са под всякаква критика.Те също са използвали аудио касети първи тип българско и руско производство.Записите сякаш са правени от някой любител с начални познания а качеството е доста ниско.Някой ще кажат че за толкова години лентите са загубили качеството,но съм пробвал при магнетофоните ролки да направя запис на празната писта която не записана и качеството е отлично това също се отнася и за касетите в които са записани само от едната страна.Макар и с лошо качество аз лично си пазя ценния и архивен запис и все пак уважавам замисъла и труда на хората където днес нищо не се произвежда.Ето и снимка на самия завод: https://www.google.bg/maps/@43.4316986,24.6042466,3a,75y,3.85h,97.34t/data=!3m6!1e1!3m4!1sPwm69Jj9lPGCyHctPh0lKg!2e0!7i13312!8i6656
А накрая и снимка на произвеждащите аудио продукти

Неактивен bobi mw

  • Квантов генератор
  • ****
  • Публикации: 579
  • Населено място: Плевен
Re: Аудио касети и магнитни ленти-информация снимки
« Отговор #19 -: 15 Февруари, 2016, 11:08:17 »
Ето едни странна касета производство на SONY.Кутията и е доста странна но пък е с лента втори тип

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |