Подариха ми този принтер - Canon PIXMA iP1300. Без контейнери за мастило и без интерфейсен кабел. Направо се чудя как са пропуснали да си приберат и захранващия кабел, та да се обесят на него.
Обикновено не вземам такива подаръци, дето си плачат за кофата, а пък дарителите после ме врънкат за разни услуги, ама на този път се поддадох! Има информация за него в официалния сайт на производителя.
http://www.canon.co.uk/printers/inkjet/pixma/pixma_ip1300/#p-specification4Четох, четох, ама там никъде не пише "не се занимавай с тази барака", а вътрешният ми глас подсказва, че трябваше още щом я видя да я изтреса в главата на "дарителя".
Така, сега по същество: Досега съм ползвал единствено лазерни принтери HP и нямам опит с мастиленоструйните. Разбирачите обясняват, че са големи дървета и че консумативите струват горе-долу колкото самия принтер. Затова като им свършат мастилата, повечето хора ги хвърлят и или си купуват нови от същия тип, естествено с консумативите, или, ако бюджетът им позволява, преминават към лазерни принтери. Оттогава досега обаче изтече доста вода, а пък при IT технологиите нещата се променят много бързо, включително като цени и предлагане на алтернативни материали. Та питането ми е: струва ли си да се занимавам с него и да му купувам консумативи, или да проверя с него теорията за свободното падане, като го зафуча от балкона. Тъй като няма контейнери, не мога да го изпробвам дали работи. Подадох му захранване, светят му светодиодите, но повече от това на настоящия етап не може да се разбере. Второто ми питане е този хайванин работи ли с обикновена принтерна хартия или задължително трябва да е фотохартия. Снимката, която прикачвам е примерна, но ако е необходимо, ще го снимам. Колеги, който има опит с принтер от този тип да помага.