| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Доста причудлива форма на радио за средни вълни  (Прочетена 6266 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово

Както споменах преди малко в една друга тема относно кое е най-малкото лампово радио - за сега марката е "Виена"  и аз споменах , че съм ви подготвил днес сензация. Е какво ще кажете:

Снимката не Ви говори нищо ? Е тогава се вгедайте в клипа , който днес вечерта направих :)

Неактивен Vladislav

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 94
Re: Доста причудлива форма на радио за средни вълни
« Отговор #1 -: 30 Ноември, 2013, 21:50:17 »
Извинявай, но това не може да се нарече представяне. От клипа единствено ми се изкриви вратът, не можа ли да снимаш хоризонтално? Плюс това не е на фокус и не се разбира какъв е моделът, ясно е само, че е радио глобус.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 30 Ноември, 2013, 21:55:46 »
Ами завърти монитора на 90 градуса и готово  ;) +  това съвремените LCD дисплеи са доста леки.  Не знам как се завърта видеофайлов формат , вин със снимките нямам проблеми  :D

Радиото има формата на обикновен ученически глобус и ако някой не спомене , че това е радио няма разпознаване . Интересното е как се включва - чрез завъртане на глобуса , а също по този начин и се търсят станциите , много хитро е направено наистина. А усилването и намалянето става от върха където лагерува остта от към  Северния полюс.
Този глобус  е Руско производство и интересното е , че улови радио "Хоризионт" излъчващо на СВ чак от Видин
« Последна редакция: 30 Ноември, 2013, 22:04:37 от Ricarq »

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 30 Ноември, 2013, 22:33:49 »
Интересно радио , само ако можеш да го снимаш с по-хубаво качество  :good:
Аз съм виждал радио направено като цигарена кутийка ,а отгоре се показва една цигара с която се настройва .
Филтъра на цигарата регулираше звука ,а самата цигара станциите , също беше Руско и на СВ.

Неактивен Vladislav

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 94
« Отговор #4 -: 30 Ноември, 2013, 22:40:22 »
Чисто познавателно искам да добавя, че ако ще си говорим за кълбовидна сензация, аз по-скоро бих посочил следното наистина много красиво петлампово радио на американската фирма Колониъл Рейдио Корпорейшън от далечната 1933 г. Като знаем какви са били лампите тогава, със сигурно се искало много изобретателност, за да побереш електрониката и всичко останало в глобуса и в основата на радиото. Не случайно това бакелитово радио е толкова сполучливо, зато дизайнът му е дело на един от най-известните индустриални дизайнери Реймънд Лоуи (Raymond Loewy). Тъй че съветското радио не е особено оригинално, по-скоро е добре забравено старо.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #5 -: 30 Ноември, 2013, 23:20:09 »
Когато се снима видеоклип не се върти камерата! Това си е правило, дори после да завъртиш изображението е тъпо. Както и да е, радиото е оригинално като дизайн браво! Това че хваща Видинския предавател не е чудно, това е 400 киловатов предавател, чува се отлично с ВЕФ-чето в София и нощно време се хваща чак в Холандия: http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ Настрой приемника на АМ 576килохерца и ще чуеш, направо си става за слушане, този предавател е нашата гордост! Така че ти си твърде близо до него, за да очакваш да не го хванеш.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 30 Ноември, 2013, 23:25:52 »
Абе Габрово не е никак близо до Видин а  относно камерата - никва камера не е а с GSM Nokia E52  :D Така и не се научик да го завъртам хоризонтално като снимам клип , а не както го държа отвесно

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1129

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
« Отговор #8 -: 01 Декември, 2013, 00:45:25 »
Не бях виждал такова :good:

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3928
« Отговор #9 -: 01 Декември, 2013, 08:50:07 »
Рицарю, това което показваш лампово радио ли е? Ако е транзисторно, нищо особено не е, транзисторните може да се "напъхат" навсякъде, както това наше "Ехо" в буренце:
http://auction.bg/item.php?id=1315696

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 01 Декември, 2013, 11:32:43 »
Да , но на това се сменят станциите като въртиш глобуса :)
Иначе  имам такова останал  семеен спомен но не в буре а в бъкличка е. Но на времето баща ми за да лакира бъкличката и да не тежи изкара приемника в нея и я постави за декорация в механата на село. При интерес мога да снимам , платката , както и бъкличката още се пазят. Всв се каня да ги комплектовам отново някой ден и все не ми остава време

Неактивен lz2nk

• Квантов електрон
  • Публикации: 452
« Отговор #11 -: 09 Декември, 2013, 10:29:09 »
Това е сувенирния радиоприемник "Rahu-87". Има го в сайта на rw6ase - тук:
http://www.rw6ase.narod.ru/000/rprl_p/rahu87.html
И си е чудесен сувенир.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1303
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #12 -: 27 Януари, 2014, 20:46:17 »
Днес попаднах на странно радио. Човека твърди, че е от около 1926 година и е използвано за обучение. Продава се за 170 евро на търг в ebay.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #13 -: 27 Януари, 2014, 20:58:28 »
Да, типично радио от тези години, най-обикновен линеен приемник, практически детекторен радиоприемник с няколко усилвателни стъпала. Годината на производство поставям под съмнение, може и да е реплика а да твърди че е от тогава с цел да му смъкне повече пари, макар че като го гледам изглежда автентично всичко.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |