| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Издънките на Правец!  (Прочетена 5672 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Издънките на Правец!
« -: 23 Октомври, 2013, 03:50:35 »
Нека ви представя какво е представлявало българското производство на компютри и периферия.
Всеки може би се гордее с постиженията на българските инженери, въпреки че цялата ни индустрия лежи на кражби от запада.Въпреки това и краденето не е било лесна задача!
Обаче качественият контрол явно е бил под всякаква критика, самата изработка на платките елементите шаситата и всичко останало е като цяло посредствено, но това което ще ви покажа със следните снимки меко казано ще ви накара да се хванете за главата!

Представям ви българският матричен принтер М80 краден от Epson MX-80 модел около 1985та горе долу:

Забележете, че капака даже не е прозрачен! Явно моят е от такава бъгава партида

Както виждате по годината на производство ,някой или го е сбъркал много яко или нарочно е решил да се погаври! Как за бога ще объркат да напечатат "18" вместо "19" и вместо "85" да набият "95" !
Да предположим, че са сбъркли и са разменили местата на 8цата и 9тката, но при полужение, че  последните 2 символа се набиват допълнително ,това е невъзможно, като вариянт.
Та насладете се на първият принтер в света, "произведен" още през далечната 1895та година !!  :D

Продължаваме с още по-фрапиращят факт!:

Който е забелязал и е по-навътре в нещата ,навярно знае, че клавиятурите от правец 16 произведени 1989, вече са с черни кабели вместо с бели, понякога по-къси и ненавъртяни , без конектори от страната на платката, а директно поени.
DIN порта им може, да се подмени при нужда, за разлика от по-старите (1985), при които кабела си е с DIN порт и конектор директно произведени като един елемент (навярно доставяни от чужбина).

На следните снимки ще видите как единият пин не е запоен и отгоре на всичко жицата която е предназначена за него е отрязана (скъсена) и това не е единичен случай!Още от завода е направено по тоя начин. Сега може би ще кажете, че съм попаднал на уникален случай , но не е така! От 5те клавиятури на който попаднах с черни кабели произведени през 1989та, всичките бяха по тоя начин саботирани! Най- жалкото е, че който си мисли, че тази жица е излишна се лъже! Клавиятурите не работеха! Наложи се да ги препоя чак тогава проработиха! Не съм го снимал, но и от страната на платката картинката бе същата, кафявата жица не бе запоена и пак беше скъсена!

Който има да покаже подобни изцепки ще се радвам да сподели!  :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Re: Издънките на Правец!
« Отговор #1 -: 23 Октомври, 2013, 05:08:50 »
Има причина за скъсяването, тез клавиатури може да са ползвани на други системи, а не на 16  ки.

Матричния принтер си е постижение за времето си. Какво сега се произвежда в БГ -нищо.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #2 -: 23 Октомври, 2013, 05:47:44 »
какви други системи?  вътре има джъмпер за ХТ или АТ и толкоз ,преди да запоя жцата не работеше въобще , след като я запойх вече си работи и в ХТ (8088/8086/80186) и в АТ (286/386/486 пентиум и т.н.) режими . Тоест не можеш да ме убедиш, че резнатата жица има смисъл! като се има предвид, че по-старите бройки са им наред всичките жици.
Какво се произвежда сега ли ?, е едно голямо нищо така е! по-добре боклучаво от колкото нищо, все пак им се радвам на правеците колкото и да са посредствени  ;)
Имам си 2 клавиятури от правец едната ми е в режим ХТ за правеца, другата и е в АТ за модерният ми комп (ползвам PS/2 преходник) или който и да било друг компютър с DIN.
Принтера е похвално, че всичко е произведено с соц блока (България и СССР - доста чипове са от там) единственото чуждестранно е главата!

За жалост моят екземпляр не работи , щом го включа светват всички диоди като коледни лампички  :blum1:

Въпреки всичко тези 2 изцепки дето показах в първият пост ,и китайците ще засрамят!  :rofl:

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #3 -: 23 Октомври, 2013, 09:56:09 »
Не знам при теб но при мен си работи без проблем и на XT и на AT и на ПЪЛДИН ( естествено със джъмпера ) ( клавиатурата е от 1989 година )  и си я ползвам и до сега , за справка на изводите и функцията им http://en.wikipedia.org/wiki/AT_keyboard.

Наистина М80 не е най добрия пример за показване на българските постижения но е интерено е да се види по това време китайците какво са произвеждали / отнесено към количеството хора занимаващи се с това.

Само да добавя че поне аз знам 3 вида калвиатурни биоси за български клавиатури та не знам твойта коя версия е ( 84/86) клавишна.
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 207
  • Населено място: SF
« Отговор #4 -: 23 Октомври, 2013, 10:09:19 »
Без да защитавам никого, обяснявам мистерията с датите на производство:
на табелката е било предвидено да се 'набиват' номер и последна цифра на годината - това '18_' трябва да се чете като '|8_' (т.е. разделителна вертикална черта), но годината станала от 8Х -> 9Х и затова е 'набито' 95.
Иначе М88 и (още по-лошия) М80 си бяха зле - дори да оставим механиката и изпълнението на електрониката, най-елементарното нещо за един български принтер - кирилизацията не беше направена както трябва.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #5 -: 23 Октомври, 2013, 11:32:33 »
Да кажа и аз нещо за М80.Работил съм с такъв принтер и 16 ка с две флопита преди 1989 година.Печатах протоколи по един лист.Беше трагедия докато напечатам един лист.Бях прорязал касетата отгоре за да прибутвам лентата с една клечка.Целия ставах в мастило.Поне 6 опита докато разпечатам един читав лист....Но клавиатурата беше японска.Това беше най здравата и удобна клавиатура...Но нямаше друго освен 82 а ние имахме 16 ка...За флопитата:имах няколко дискети с операционна система.Един път чете от еди коя си дискета,от друга не иска.Докато нацеля от коя ще зареди...Протоколите ги записвах на втората дискета от която правех по няколко копия на различни дискети защото и там беше същата работа.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 23 Октомври, 2013, 14:06:38 »
TheHungry, точно пин 3 не беше запоен както е показано и на схемата, обаче без енго нищо не бачкка !Колкото до BIOSa тези от 89та не са EPROM (без прозорче са) а постарите от 85/6 са.
клавиятурите ми са този модел 84 клавиша се води мисля http://prodavalnik.com/photos/ad/29234119/1/

« Последна редакция: 23 Октомври, 2013, 14:13:07 от FAMICOM_87 »

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #7 -: 23 Октомври, 2013, 14:09:54 »
iss , искаш да ми кажеш, че тоя принтер е произведен през 1995та! е това е по-невероятно дори от 1895та  :lol: мислех че производството на тия бракми е спрало през 1994та прекосила. Обаче обяснението ти е страхотно и навярно точно това се е случило, благодаря за хвърлената свтлина над "мистерията"  :hi:
« Последна редакция: 23 Октомври, 2013, 14:18:59 от FAMICOM_87 »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #8 -: 23 Октомври, 2013, 17:51:53 »
M80 и M88 за мен са инженерно недоразумение :) Нескопосно копирани и още по нескопосно произведени.Механическата част под всяка критика.Напълно в тон с прословутите Чирпански флопита.Преди години имах възможността да видя прототипа на Правец 8С.Няма принтерския му порт нищо общо с масовката която се продаваше.Тук във форума има много радиолюбители,ако някой от тях познава Мирослав Йонов LZ2RR може да види при него прототипа.Пълноценен Centronics за разлика скопената версия която се продаваше.От там тръгват всичките глупости :)

Неактивен woody

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 6
« Отговор #9 -: 23 Октомври, 2013, 21:37:50 »
Интересен М80. Някъде пазя разглобен М80 на части, и по спомен не бяха особено соц - стъпковите си бяха японски примерно. Което не значи че не ме вбесяваше навремето. :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |