Здравейте, днес открих още една радиостанция КСТ. Намира се във Военно-историческия музей. Извънредно съм впечатлен от прецизността на изработката, макар че не зная кои части от радиото са правени у нас. Попитах дали мога да го снимам и едва измолих да ми разрешат да направя една снимка.
На самата радиостанция има малка табелка, както и на сниманата по-горе, на която пише "КСТ" и № 080. На музейната табелка пише, че това е радиостанция БРК-8, произвеждана в Държавната военна фабрика в София от 1938 г. Един от уредниците ми каза, че е била на въоръжение в БА до 50-те години, но е рядка, защото е произведена в малко бройки. Също така каза, че във фонда имат и друга по-голяма българска радиостанция от 30-те години, но не можа да си спомни модела. Каза, че миналата година са правили съвместно с Български пощи изложба, в която били представили доста свързочна техника от фонда на музея, но тази изложба, която е била по повод юбилея на пощите, е била много слабо рекламирана и аз не съм чул за нея (за мое съжаление). Нямало и издаден каталог. Остана ми удоволствието да видя на живо и дори да пипна това старо и красиво българско радио.